Fajita, şaorma Mexicului, este asemeni bucătăriei din care face, un amestec eclectic de gust şi culoare, de texturi şi arome. Secretul unei fajita constă în marinarea adecvată a cărnii, rumenirea potrivită şi combinarea rapidă a ingredientelor calde cu cele reci pentru un contrast savuros.
Porţii: 2
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 400 grame piept de pui dezosat
- 1 ardei gras roşu (mediu)
- 1 ardei gras galben (mediu)
- 1 ardei gras verde (mediu)
- 1 ceapă
- 1 lingură zdravănă de oregano uscat
- 1 linguriţă de scortisoara măcinată
- 1 linguriţă rasă piper de Cayenne (sau fulgi de chili)
- 2 limete
- 3 linguri de ulei
- 2 lipii mexicane de porumb (tortilla)
- 40 ml smântână
- 80 grame guacamole (sos din piure de avocado)
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi pieptul de pui în fâşii potrivit de groase.
- Extrageţi sucul din cele două limete. Presaţi-le bine înainte de a le tăia pentru a extrage sucul mai uşor.
- Amestecaţi sucul de limetă cu oregano, scorţişoară, piper de cayenne, sare şi piper.
- Amestecaţi carnea de pui cu marinata şi daţi-o la rece pentru minim 30 de minute.
- Între timp scoateţi cotorul şi seminţele ardeilor. Curăţaţi ceapa.
- Tăiaţi ceapa peştişori şi ardeii julienne. (vezi video)
- Încingeţi uleiul într-o tigaie şi rumeniţi carnea de pui marinată timp de 5-6 minute, pe toate părţile.
- Adăugaţi ceapa şi ardeiul gras în tigaie şi prăjiţi-le la foc iute, amestecând des, până se înmoaie.
- Pe marginea unei lipii (tortilla) turnaţi jumătate din amestecul de carne cu legume, adăugaţi jumătate din cantitatea de guacamole şi jumătate din cea de smântână.
- Rulaţi şi serviţi imediat.
[tip]Pentru o fajitas de calitate, amestecul de carne şi legume trebuie să fie fierbinte, iar guacamole şi smântâna să fie reci. Fajitas se servesc imediat, înainte ca cele două “părţi” să-şi împrumute temperatura.[/tip]
[tip]În mod tradiţional, la servire, se mai adaugă salsa (cubuleţe de roşii şi ceapă tăiată în cubuleţe mărunte).[/tip]