Empanada (empanadilla, dacă e mică), care înseamnă mot-a-mot “în pâine”, e o plăcintă de origine spaniolă dar care s-a consacrat mai ales în coloniile vechiului imperiu spaniol, în special în America de Sud şi Filipine. Plecată din Galicia, regiune din nord-vestul Spaniei cu cei mai mulţi emigranţi, unde se prepară în special umplută cu ton, empanada a devenit mâncare tradiţională a Argentinei unde se prepară (cum altfel?!) umplută mai ales cu carne. Iar în Argentina carne înseamnă carne de vită căreia i se adaugă, după gust, ou fiert, măsline şi stafide…
Aluatul simplu, pe bază de făină, apă şi grăsime de vită, s-a adaptat ulterior şi acum se prepară mai ales cu unt sau grăsimi vegetale (ulei, margarină). Ulterior, empanada se prăjeşte în ulei sau untură sau se coace la cuptor.
Reţetă: Empanada cu carne
Ingrediente:
- 3 ceşti de făină
- ½ linguriţă de sare
- 170 grame de unt fără sare
- 1 ou
- ½ ceaşcă de apă
- 4 linguri de ulei sau unt
- 1 ceapă medie
- 1 foaie de dafin
- 3 căţei de usuturoi
- 1 lingură de oregano
- 2 linguriţe rase de chimion pudră
- 2 linguriţe achiote (condiment sud-american) sau 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- 500 grame de carne de vită pentru tocat (cu 30-40% grăsime)
- sare şi piper, după gust
Preparare:
- Într-un robot de bucătărie sau aparat de făcut pâine amestecaţi ingredientele pentru aluat (cele 3 ceşti de făină, jumătatea de linguriţă de sare, cele 170 grame de unt, tăiat cubuleţe mici şi jumătate de ceaşcă de apă).
- Amestecaţi până obţineţi un aluat elastic, pe care îl introduceţi la frigider până terminaţi umplutura.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Curăţaţi şi tocaţi usutroiul.
- Treceţi carnea prin maşina de tocat carne.
- Încingeţi cele 4 linguri de ulei (sau unt) într-un cratiţă.
- Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până devine sticloasă.
- Adăugaţi chimionul şi achiote (sau boia) şi sotaţi-le câteva secunde. Aveţi grijă să nu se ardă.
- Adăugaţi carnea, oregano şi foaia de dafin.
- Rumeniţi carnea, amestecând constant până se găteşte. Carnea trebuie să fie păstrunsă, nu prăjită.
- Potriviţi de sare şi piper.
- Scoateţi foaia de dafin şi lăsaţi carnea să se răcească complet.
- Scoateţi aluatul şi întindeţi-l cu sucitorul/merdeneaua într-o foaie fină. Atenţie, dacă prelucraţi aluatul prea mult se va încălzi şi va fi dificil de lucrat cu el. Dacă aluatul e prea moale, în special după ce tăiaţi discurile, introduceţi-l la rece câteva minute, cu hârtie de copt intercalată între pentru a nu se lipi.
- Tăiaţi discuri cu ajutorul unui bol de supă (cu gura în jos) de 10-12 cm.
- Puneţi câte o lingură de umplutură în mijlocul discului de aluat.
- Cu ajutorul degetului sau a unei pensule, ungeţi marginea discului cu apă călduţă şi lipiţi marginile astel încât să obţineţi o semilună.
- Presaţi marginile cu dosul unei fruculiţe pentru a se sigila bine.
- Prăjjiţi semilunele în ulei încins la 180-190 de grade până se ridică la suprafaţă.
- Serviţi empanada fierbinte sau la temperatura camerei.
Timp de pregătire: 40 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porţii: 4