Empanada (empanadilla, dacă e mică), care înseamnă mot-a-mot “în pâine”, e o plăcintă de origine spaniolă dar care s-a consacrat mai ales în coloniile vechiului imperiu spaniol, în special în America de Sud şi Filipine. Plecată din Galicia, regiune din nord-vestul Spaniei cu cei mai mulţi emigranţi, unde se prepară în special umplută cu ton, empanada a devenit mâncare tradiţională a Argentinei unde se prepară (cum altfel?!) umplută mai ales cu carne. Iar în Argentina carne înseamnă carne de vită căreia i se adaugă, după gust, ou fiert, măsline şi stafide…

Aluatul simplu, pe bază  de făină, apă şi grăsime de vită, s-a adaptat ulterior şi acum se prepară mai ales cu unt sau grăsimi vegetale (ulei, margarină). Ulterior, empanada se prăjeşte în ulei sau untură sau se coace la cuptor.

Reţetă: Empanada cu carne

Ingrediente:

  • 3 ceşti de făină
  • ½ linguriţă de sare
  • 170 grame de unt fără sare
  • 1 ou
  • ½ ceaşcă de apă
  • 4 linguri de ulei sau unt
  • 1 ceapă medie
  • 1 foaie de dafin
  • 3 căţei de usuturoi
  • 1 lingură de oregano
  • 2 linguriţe rase de chimion pudră
  • 2 linguriţe achiote (condiment sud-american) sau 1 linguriţă de boia de ardei dulce
  • 500 grame de carne de vită pentru tocat (cu 30-40% grăsime)
  • sare şi piper, după gust

Preparare:

  1. Într-un robot de bucătărie sau aparat de făcut pâine amestecaţi ingredientele pentru aluat (cele 3 ceşti de făină, jumătatea de linguriţă de sare, cele 170 grame de unt, tăiat cubuleţe mici şi jumătate de ceaşcă de apă).
  2. Amestecaţi până obţineţi un aluat elastic, pe care îl introduceţi la frigider până terminaţi umplutura.
  3. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  4. Curăţaţi şi tocaţi usutroiul.
  5. Treceţi carnea prin maşina de tocat carne.
  6. Încingeţi cele 4 linguri de ulei (sau unt) într-un cratiţă.
  7. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până devine sticloasă.
  8. Adăugaţi chimionul şi achiote (sau boia) şi sotaţi-le câteva secunde. Aveţi grijă să nu se ardă.
  9. Adăugaţi carnea, oregano şi foaia de dafin.
  10. Rumeniţi carnea, amestecând constant până se găteşte. Carnea trebuie să fie păstrunsă, nu prăjită.
  11. Potriviţi de sare şi piper.
  12. Scoateţi foaia de dafin şi lăsaţi carnea să se răcească complet.
  13. Scoateţi aluatul şi întindeţi-l cu sucitorul/merdeneaua într-o foaie fină. Atenţie, dacă prelucraţi aluatul prea mult se va încălzi şi va fi dificil de lucrat cu el. Dacă aluatul e prea moale, în special după ce tăiaţi discurile, introduceţi-l la rece câteva minute, cu hârtie de copt intercalată între pentru a nu se lipi.
  14. Tăiaţi discuri cu ajutorul unui bol de supă (cu gura în jos) de 10-12 cm.
  15. Puneţi câte o lingură de umplutură în mijlocul discului de aluat.
  16. Cu ajutorul degetului sau a unei pensule, ungeţi marginea discului cu apă călduţă şi lipiţi marginile astel încât să obţineţi o semilună.
  17. Presaţi marginile cu dosul unei fruculiţe pentru a se sigila bine.
  18. Prăjjiţi semilunele în ulei încins la 180-190 de grade până se ridică la suprafaţă.
  19. Serviţi empanada fierbinte sau la temperatura camerei.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 4

print