durian Regele fructelor, cum este numit în sud-estul Asiei, durianul rămâne un fruct foarte iubit de unii și total disprețuit de alții, motivele fiind atât mirosul cât și gustul său, absolut unice.

Fruct comestibil provenind din arborii din familia Durio, durianul poate atinge 30 de cm lungime și până la 3 kg. Fructul este acoperit de o coajă groasă cu țepi sub care se ascund 4-5 sâmburi foarte mari acoperiți de miez moale și cărnos; se consumă doar miezul din interior și, ocazional, sâmburii (gătiți). Există 9 specii de arbori Durio ce produc fructe comestibile, Durio zibethinus fiind cea mai larg răspândită.

Durianul este atât de faimos și fiindcă este interzis în locurile publice din Singapore, Malaysia (Malaezia) sau Thailanda, incluzând metrourile, hotelurile, instituțiile publice din cauza mirosului extrem de puternic și considerat neplăcut. Miezul are consistența moale și densă, ca o budincă groasă de vanilie; variază de la galben intens până la roșu, în funcție de specie, și este cel atât de iubit sau blamat.

Durianul interzis in locuri publice

Cum se mănâncă:

Miez de durian în folie; sâmbure de durianDurianul se vinde întreg sau doar miezul – foarte bine ambalat! – în majoritatea țărilor din sud-estul Asiei, dar și în Europa și SUA (din importuri) în sezon – din iunie până în august. Dacă este fruct întreg, se secționează în două, se scoate cu o lingură miezul din alveole și se mănâncă până la sâmbure.

În ceea ce privește gustul și mirosul durianului, părerile sunt foarte împărțite. A fost comparat cu toate atrocitățile – de la toalete la mirosul de sconcs – dar rămâne regele fructelor cu un gust cremos, ce nu poate fi asemănat cu nimic altceva. Noi l-am gustat și ni se pare că seamănă cu bananele bine coapte amestecate cu un sos cremos cu usturoi!

Unde se cultivă:

Varietatea durianului provine din insula Borneo, unde este foarte apreciat nu numai de localnici ci și de urangutani (Borneo are cea mai mare populație de urangutani), dar este cultivat și în afara țărilor din SE Asia: India, Sri Lanka, Florida, Hawaii, Madagascar. Thailanda este cel mai mare exportator.

La ce se folosește:

Foarte sățios datorită conținutului mare de carbohidrați, durianul este considerat o mâncare în sine.
În Malaysia, durianul este folosit la deserturi – de la dropsuri la prăjituri și înghețate; dar și la mâncăruri aromate ca pulut durian – orez glutinat cu lapte de cocos și durian.

În Sumatra – Indonezia există un fel de mâncare sambal tempoyak din durian fermentat, lapte de cocos și binecunoscutul sos foarte iute sambal, specific mâncărurilor indoneziene. Tot în Indonezia, există și mâncăruri făcute cu sâmburi de durian, ce se prăjesc, fierb sau coc și au consistența cartofilor dulci.

Info valori nutritive pentru 100 g de miez de durian:

Calorii: 150 kcal    620 kJ
Carbohidrați:  27.09 g
– fibre 3.8 g
Grăsimi:  5.33 g
Proteine: 1.47 g
Apă:  65g
Vitamina C 19.7 mg  33%
Potasiu 436 mg  9%

(sursa: USDA Data Base)

print
SHARE
Articole anterioareChutney de kiwi
Următoarele articoleLiezonul

2 Comentarii

  1. unul din cele mai complexe articole in lb rom despre acest fruct atat de ciudat! felicitari

Comments are closed.