Amestecul de carne tocată cu orez şi ceapă pare predestinat să-şi împlinească destinul alături de varză sau să se cuibărească în interiorul unui ardei gras. Dovleceii umpluţi în aceeaşi manieră reprezintă o bună alternativă, sezonieră.
Porții: 5
Timp de preparare: 2 ore
- 10 dovlecei mici
- 600 grame carne tocată de vită (sau amestec)
- 1 pahar de orez
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 2 linguri de cimbru uscat
- 1 linguriţă de busuioc uscat
- 6 linguri de pastă de roşii
- 1 sticlă de vin alb sec
- 500 ml supă de pui sau vită
- 1 ou
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi morcovul. Tocaţi ceapa şi daţi morcovul prin răzătoarea mare. Spălaţi şi scurgeţi orezul. Tăiaţi dovleceii la un capăt şi, cu ajutorul unei linguriţe, scoateţi miezul cu sâmburi.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie. Adăugaţi ceapa şi morcovul şi – după ce ceapa devine sticloasă – carnea tocată. Sotaţi totul uşor până când bucăţile de carne se desprind şi încep să-şi lase sucurile.
- Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l până devine transparent. Adăugaţi două linguri de pastă de roşii, cimbrul şi busuiocul, sare şi piper după gust. Amestecaţi bine. Luaţi de pe foc şi lăsaţi la răcorit tocătura.
- Încălziţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Pregătiţi o cratiţă suficient de mare încât să încapă dovleceii în picioare şi să le mai rămână şi vreo trei degete loc pentru sos.
- Adăugaţi oul bătut în tocătură, amestecaţi bine şi umpleţi fiecare dovlecel. Împingeţi amestecul cu lingura pentru a se distribui în tot dovlecelul. Nu-l umpleţi până în margine deoarece orezul se va umfla prin fierbere.
- Aşezaţi dovleceii în cratiţă, unul lângă altul, în picioare, astfel încât să se fixeze unul pe celălalt. Dacă vă rămâne prea mult spaţiu îl puteţi umple cu un ardei, o ceapă , morcov etc.
- Pregătiți sosul pentru dovlecei: amestecaţi supa cu pasta de tomate şi cu vinul şi turnaţi-o uşor peste dovlecei. Adăugaţi un strop de piper şi o linguriţă de cimbru. Acoperiţi cratiţa şi daţi-o la cuptor pentru o oră şi jumătate.
Dovleceii umpluţi se servesc cu ardei iute şi o lingură de smântână.