Dorada şi bibanul de mare se simt foarte bine nu doar în largul coastelor greceşti ci şi în cuptoarele grecilor. Gătită simplu, cu ceapă, roşii şi măsline, parfumată – cu ce altceva, că doar e vorba de greci?! – cu oregano, dorada dovedeşte că poate fi mai mult decât o altă bucată de peşte pe grătar. Adică o plachie grecească 🙂
Porţii: 3
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 3 dorade (aproximativ 300 gr fiecare)
- 4 roşii
- 3 linguri pastă de tomate
- 2 cepe
- 1 cană de măsline
- 2 linguri de ulei de măsline
- 300 ml vin alb
- 1 lingură de oregano uscat
- sare şi piper
Preparare:
- Evisceraţi şi curăţaţi de solzi peştii. Tăiaţi-le aripioarele cu ajutorul unei foarfeci. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Tocaţi roşiile mărişor şi ceapa peştişori.
- Ungeţi cu ulei o tavă potrivit de mare cât să cuprindă toţi peştii. Aşezaţi peştii în tavă.
- Adăugaţi ceapa, cuburile de roşii şi pasta de tomate diluată în vin. Presăraţi oregano, săraţi şi piperaţi.
- Acoperiţi tava cu folie şi introduceţi-o la cuptor pentru 40 de minute.
[tip]Pentru 1-2 porţii puteţi prepara reţeta rapid, pe aragaz, folosind o tigaie cu capac. În acest caz puteţi rumeni peştii pe ambele părţi înainte de le adăuga restul ingredientelor.[/tip]