Dorada şi bibanul de mare se simt foarte bine nu doar în largul coastelor greceşti ci şi în cuptoarele grecilor. Gătită simplu, cu ceapă, roşii şi măsline, parfumată – cu ce altceva, că doar e vorba de greci?! – cu oregano, dorada dovedeşte că poate fi mai mult decât o altă bucată de peşte pe grătar. Adică o plachie grecească 🙂

Porţii: 3

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 3 dorade (aproximativ 300 gr fiecare)
  • 4 roşii
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 2 cepe
  • 1 cană de măsline
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 300 ml vin alb
  • 1 lingură de oregano uscat
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Evisceraţi şi curăţaţi de solzi peştii. Tăiaţi-le aripioarele cu ajutorul unei foarfeci. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  2. Tocaţi roşiile mărişor şi ceapa peştişori.
  3. Ungeţi cu ulei o tavă potrivit de mare cât să cuprindă toţi peştii. Aşezaţi peştii în tavă.
  4. Adăugaţi ceapa, cuburile de roşii şi pasta de tomate diluată în vin. Presăraţi oregano, săraţi şi piperaţi.
  5. Acoperiţi tava cu folie şi introduceţi-o la cuptor pentru 40 de minute.

[tip]Pentru 1-2 porţii puteţi prepara reţeta rapid, pe aragaz, folosind o tigaie cu capac. În acest caz puteţi rumeni peştii pe ambele părţi înainte de le adăuga restul ingredientelor.[/tip]

print