Unul dintre cele mai aromate curry-uri indiene, Saag Gosht, este un amestec echilibrat de carne şi legume, mediu picant.
Simplu de făcut şi într-o bucătărie românească, acest curry vă va da satisfacţia unei mâncăruri autentic indiene, gătită în bucătăria dumneavoastră. Încercaţi-l alături de un orez basmati sau de orez sălbatic.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră şi 40 de minute
Ingrediente:
- 600 grame carne slabă de miel, fără os
- 300 grame frunze de spanac, proaspăt sau congelat (nu tocat!)
- 2 cepe
- 4 căţei de usturoi
- 5 cm rădăcină de ghimbir
- 1 lingură ghee (unt clarifiat) sau 2 linguri de ulei
- 1 ardei iute (de preferinţă roşu)
- 2 linguriţe boia de ardei dulce
- 2 linguriţe chimion măcinat
- 2 linguriţe boabe coriandru măcinat
- 1/2 linguriţă scortisoara macinată
- 8 păstăi de cardamom
- 2 foi de dafin
- 2 roşii mari tocate (sau o conservă de 400 grame)
- 250 grame iaurt gras
- 4 linguri frunze de coriandru
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă piper alb
Preparare:
- Curăţaţi ceapa, usturoiul şi ghimbirul.
- Tocaţi ceapa, usturoiul şi ghimbirul. Tăiaţi carnea cubuleţe de dimensiuni potrivite (2,5-3 centimetri). Tăiaţi ardeiul iute rondele subţiri.
- Încingeţi într-o cratiţă adâncă grăsimea (ghee sau ulei).
- Adăugaţi ceapa, usturoiul şi ghimbirul şi prăjiţi-le la foc mediu cam 10-12 minute, amestecând des, până ceapa devine aurie.
- Adăugaţi ardeiul iute, boiaua de ardei, chimionul, boabele de coriandru măcinate, piperul, cardamom-ul zdrobit, scorţişoara, foile de dafin şi sarea.
- Rumeniţi condimentele uşor timp de aproximativ 1 minut şi stingeţi totul cu iaurtul amestecat cu 200 ml de apă rece.
- Adăugaţi carnea de miel tăiată cubuleţe, acoperiţi vasul şi fierbeţi la foc mic 75-80 de minute.
- Adăugaţi spanacul, roşiile şi frunzele de coriandru. Fierbeţi încă 4-5 minute, până când spanacul s-a fiert şi roşiile s-au pătruns puţin.
- Potriviţi de sare şi piper.
- Scoateţi foile de dafin.
În mod tradiţional, curry-ul de miel cu spanac se serveşte fierbinte cu garnitură de orez basmati, lipie indiană chapattis şi chutney de roşii proaspete cu castraveţi.
[tip]Dacă doriţi un curry mai picant, adăugaţi încă un ardei iute. Dacă doriţi să fie mai puţin iute, scoateţi seminţele ardeiului iute.[/tip]
_______________________________