O reţetă rapid de preparat, la tigaie, din aripi sau piept de curcan, într-un sos cu adevărat spectaculos, dulce-picant-aromat, de ananas cu vin fortifiat, aromat cu rozmarin şi îmbărbătat cu o pişcătură de ardei iute. O reţetă de inspiraţie portugheză, pe care o recomandăm pentru mese cu adevărat speciale.
Porţii: 2
Timp de preparare: 70 de minute
Ingrediente:
- 2 aripi sau bucăţi piept de curcan (pentru şniţel)
- 2 rămurele de rozmarin
- 2 linguri de zahăr
- o jumătate de ananas proaspăt
- o jumătate de ceapă
- 1-2 ardei iuţi, roşii
- 2 căni supă de pui
- 2 linguri de unt
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 pahar vin Madeira ( sau alt vin fortifiat: Porto, Marsala, Sherry, Lacrima lui Ovidiu, etc.)
- câteva linguri de făină
- 1 lingură granule de usturoi
- sare
- piper
Preparare:
- Îndepărtaţi ultima articulaţie a aripilor sau finisaţi şi bateţi uşor cele două bucăţi de piept.
- Curăţaţi ananasul.
- Tăiaţi 6 rondele de ananas de un deget grosime.
- Tăiaţi restul ananasului cubuleţe cu latura de 5 milimetri.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa în bucăţi mărişoare (la fel ca cele de ananas).
- Tocaţi mare ardeiul iute şi rozmarinul. Îndepărtaţi seminţele ardeiului dacă doriţi să fie mai puţin picant sosul.
- Amestecaţi 5 linguri de făină cu sare, piper şi granule de usturoi.
- Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie adâncă, cu capac.
- Rumeniţi pe ambele părţi carnea de curcan.
- Goliţi o parte din grăsimea din tigaie (dacă e prea multă). Lăsaţi doar 2-3 linguri de grăsime.
- Adăugaţi ceapa, ananasul, ardeiul iute şi rozmarinul şi sotaţi 30-40 de secunde.
- Adăugaţi 1 lingură de făină şi 2 de zahăr.
- Stingeţi cu supa de pui şi vinul fortifiat.
- Acoperiţi şi fierbeţi la foc mic spre mediu timp de aproximativ 40 de minute, până când carnea este pătrunsă şi sosul legat. Dacă sosul se îngroaşă părea tare, diluaţi-l cu puţină apă.
- Până se leagă sosul, rumeniţi bucăţile de ananas pe grătar.
[tip]Dacă doriţi să gătiţi mai multe porţii, puteţi să transferaţi curcanul într-o tavă pentru a doua etapă a preparării şi să îl gătiţi acoperit la cuptor.[/tip]
[note] Dacă nu aveți ananas proaspăt, puteți folosi ananas din conservă pentru prepararea sosului, dar nu folosiți ananas din conservă pentru grătar. [/note]
Friptura de curcan cu sos de ananas şi vin de Madeira se serveşte cu ananasul gătit la grătar şi diverse garnituri.