Una dintre cele mai apreciate gustări spaniole, creveţii pil pil îşi trădează originea maură prin culoarea şi aroma picantă a ardeiului iute. Serviţi direct din bolul în care au fost gătiţi ca tapas (gustare mică) sau raciones (porţie normală), cu felii de pâine pentru a savura grăsimea în care au fost gătiţi, creveţii pil pil deschid papilele gustative pentru un pahar de vin bun.
Porţii: 2
Timp de preparare: 15 minute
- 16-18 creveti potriviți, cruzi
- 100 ml ulei de măsline
- 60 grame unt
- 4 căţei de usturoi
- 4 ardei iuţi, mici şi uscaţi (1 lingură rasă praf de chili)
- 1/2 lingură de boia de ardei dulce
- 1 lingură frunze de pătrunjel tocate
- 1/2 linguriţă sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la temperatură maximă.
- Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele subţiri. Pisaţi ardeiul iute.
- Pregătiţi două vase mici, termorezistente.
- Împărţiţi creveţii în cele două vase.
- Topiţi untul în ulei, la foc mic, într-o crăticioară.
- Adăugaţi usturoiul, ardeiul iute, boiaua şi sarea.
- Lăsaţi amestecul de grăsime să dea un clocot (30 de secunde) şi opriţi focul.
- Turnaţi amestecul aromat de ulei şi unt fierbinte peste creveţi.
- Introduceţi vasele la cuptor pentru 3 minute.
- Scoateţi vasele din cuptor, întoarceţi creveţii, adăugaţi pătrunjelul proaspăt tocat.
Serviţi creveţii imediat, cât grăsimea din vase încă sfârâie.