Variantă neortodoxă a clasicului crème brûlée preparat din cremă de vanilie caramelizată, acest desert se prepară, aşa cum îi spune şi numele, dintr-o bază de ciocolată. La fel de simplu de preparat (dacă nu cumva vi se pare complicat) ca şi un brûlée clasic, acest desert are un plus de senzualitate dat de ciocolată.
Porţii: 6
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 700 ml smântână dulce
- 300 ml lapte gras
- 150 grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 8 gălbenuşuri
- 100 grame ciocolată neagră de menaj
- 1 vârf de cuţit de sare
- 60 grame zahăr brun
Preparare:
- Încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius (foc mediu).
- Pregătiţi o tavă şi 6 vase termorezistente de dimensiuni egale (preferabil ramekin).
- Rupeţi ciocolata bucăţi cât mai mici sau tăiaţi-o din cuţit.
- Puneţi ciocolata într-un vas termorezistent.
- Puneţi la fiert, la foc mic, smântâna dulce şi laptele, cu 150 grame de zahăr, zahărul vanilat şi puţină sare.
- Când smântâna dulce dă în fiert, după ce zahărul s-a topit, turnaţi-o peste ciocolată şi amestecaţi bine pentru a topi toată ciocolata.
- Într-un vas termorezistent puneţi gălbenuşurile.
- Adăugaţi încet, amestecând constant cu un tel, ciocolata topită şi uşor răcită peste ouă .
- Turnaţi amestecul în cele 6 forme.
- Puneţi formele în tavă şi turnaţi pe lângă ele apă fierbinte. Apa trebuie să fie la cel puţin un deget sub marginea formelor.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 15-20 de minute.
- Scoateţi şi lăsaţi crema să se răcească timp de 45 de minute înainte de servire.
- Introduceţi la rece până în momentul servirii.
Crème brûlée cu ciocolată se serveşte pudrată cu zahăr brun şi caramelizată uşor, cu o lampă specială sau sub grill-ul de la aragaz.