Cotletele de miel, fragede şi suculente, se asociază cu uşurinţă nu doar cu gustul dulce acrişor al vişinelor – care ţin locul vinului – ci şi cu prospeţimea frunzelor de mentă în această reţetă bogată nu doar în proteine ci şi în antioxidanţi. Secretul acestei reţete – şi aspectul care o face foarte uşor şi rapid de preparat – e că se găteşte într-o singură tigaie, pentru a putea profita de sucul pe care îl lasă la frigere carnea de miel.
Pentru această reţetă, cele mai potrivite sunt cotletele de miel, dar sosul se poate folosi la fel de bine şi la o friptură din pulpă de miel la cuptor.
Reţetă: Cotlete de miel cu sos de vişine şi mentă
Ingrediente:
- 4-6 cotlele de miel, în funcţie de dimensiunea lor
- 1 ceapă mică
- 1 cană de supă de vită
- 1 cană şi jumătate de vişine, fără sâmburi (pot fi şi congelate, dar ideal proaspete)
- 2 linguri ulei
- 2 linguri de unt
- 1 lingură bună de făină
- 3 linguri oţet balsamic
- 1 lingură zahăr (opţional)
- 2-3 fire de mentă
- sare
- piper
Preparare:
- Pregătiţi cotletele de miel care trebuie să nu aibă lichid în exces şi să fie la temperatura camerei.
- Pudraţi uşor, cu sare şi piper cotletele de miel.
- Încingeţi într-o tigaie non-aderentă uleiul şi prăjiţi la foc mediu, pe ambele părţi (aproximativ 6 minute pe fiecare parte) bucăţile de miel.
- Scoateţi bucăţile de carne pe o farfurie şi acoperiţi-le cu o folie de aluminiu sau cu un capac pentru a le menţine calde.
- Tocaţi ceapa fin şi rumeniţi-o uşor în aceeaşi tigaie împreună cu untul.
- Adăugaţi făina şi stingeţi cu supa de vită.
- Adăugaţi vişinele zdrobite cu furculiţa, oţetul balsamic şi zahărul.
- Fierbeţi câteva minute până obţineţi un sos bine legat, la care adăugaţi sucul lăsat în farfurie de cotletele de miel gătite. Gustaţi şi reglaţi gustul în funcţie de preferinţe pentru a obţine un sos dulce-acrişor.
- Adăugaţi menta tocată şi piperul.
- Serviţi cotletele de miel cu sosul (trecut prin sită sau lăsat ca atare) şi garnituri pe bază de legume.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porţii: 2