Coastele de porc rumenite înăbuşit deasupra jarului fac parte din definiţia de bază a barbeque-ului american. Marinate îndelung sau fierte înainte, gătite de regulă întregi (toată “scăriţa”), coastele sunt cu adevărat speciale, în special pentru modul în care osul conduce căldura prin interiorul fiecărei bucăţi de carne, împănată cu dungi de grăsime sfârâindă.
Una dintre reţele de bază ale acestui preparat, din care îşi trage rădăcinile şi metoda americană de gătire a costiţelor în grătarul acoperit, cu temperatură controlată, vine din tradiţia olandeză. Cum însă grătarele acoperite sunt extrem de rare în România, vă prezentăm o metodă adaptată; rapidă, fără fierbere sau marinare îndelungată, dar cu rezultate impresionante, gătită chiar în cuptorul dumneavoastră.
Porţii: 4
Timp de preparare: 2 ore
- 8 coaste de porc, cu tot cu carnea de pe piept, inclusiv cu şorici
- 3 linguri de ketchup
- 2 linguri de sos de soia
- 4 căţei de usturoi
- 1 lingură de ulei
- 1 lingură de oţet balsamic
- 1 lingură de muştar de Dijon
- 2 linguri de sos Hickory*
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de frunze de busuioc uscate
- 1 linguriţă de chimen măcinat
- 1 linguriţă fulgi de chili (opţional, pentru o variantă picantă)
- sare şi piper
Preparare:
- Tăiaţi coastele în 8 bucăţi egale.
- Amestecaţi într-un bol restul ingredientelor: sosul Hickory, sosul de soia, usturoiul pisat, ketchupul, muştarul, mierea, frunzele de busuioc zdrobite, chimenul măcinat, oţetul balsamic, sare şi piper.
- Turnaţi marinata peste carne şi amestaţi-o bine pentru ca toate bucăţile de carne să fie uniform acoperite.
- Introduceţi carnea la rece pentru jumătate de oră, timp suficient pentru a încălzi cuptorul la temperatură medie (160 de grade) şi să pregătiţi o tavă cu grătar. Dacă nu aveţi una, procedaţi ca în această reţetă.
- Scoateţi carnea din marinată şi scurgeţi-o bine. Păstraţi marinata şi aşezaţi carnea pe grătarul tăvii.
- Introduceţi tava la cuptor timp de aproximativ o oră şi jumătate la temperatură medie. Întoarceţi carnea de câteva ori de pe o parte pe alta, şi ungeţi-o cu marinată cu ajutorul unei pensule de fiecare dată când se usucă.
Costiţele de porc se mănâncă, de regulă, cu garnitură de cartofi – prăjiţi sau copţi – şi salată de varză (coleslow).
[tip]*Sosul Hickory – de la lemnul cu acelaşi nume – este un sos special pentru barbeque cu gust de afumătură. Pentru această reţetă îl puteţi înlocui cu un cub de concentrat cu gust de afumătură dizolvat într-o lingură de apă caldă. Atenţie, nu mai adăugaţi sare! [/tip]
[tip]Ca să vă uşuraţi viaţa şi să obţineţi porţii egale puteţi cumpăra direct piept de porc feliat, cu tot cu os.[/tip]
[warning]În cazul în care costiţele prind a se arde la suprafaţă, reduceţi temperatura cuptorului deoarece este prea puternică şi arde mierea din marinată.[/warning]
salut.
O intrebare:
unde gasesc sos de hickory / condiment hickory?
ma tot chinui de ceva vreme pe magazinele online de spices din ro si nimic.
mersi,
In Bucuresti la parterul restaurantului Ginger, sau online la http://www.fusiontechnique.ro/fum-lichid-gourmet-sternhickory-50mlconcentrat-p-1032.html. probabil si in alte locuri
multumesc frumos
Arata super bine….astazi o sa le incerc…
Comments are closed.