Costiţele de porc glazurate cu soia şi miere şi fripte pe îndelete la cuptor sunt printre acele minunăţii ale bucătăriei după care trebuie să-ţi lingi degetele la propriu. Amestecul dulce-acrişor-sărat al glazurii pe bază de soia şi miere, aromată cu ghimbir, te îndeamnă la astfel de lucruri prea-curate.
Reţetă de origine orientală, adoptată cu bucurie în occident, costiţele de porc s-au transformat într-o mâncare ideală de pub dar şi pentru zilele cu evenimente sportive, invitaţi, şi până la mese mai dichisite de duminică. Faceţi-le când aveţi chef, pentru că rare sunt momentele în care să nu se potrivească.
[readalso]Vezi şi coaste de porc cu usturoi.[/readalso]
Reţetă: Costite de porc cu soia si miere
Ingrediente:
- 2 kilograme de coaste de porc
- 180 ml sos de soia
- 180 ml miere
- 150 ml oţet de orez (se poate schimba cu oţet din vin alb)
- 8 căţei de usturoi
- 1 bucată de ghimbir cât degetul mare de la mână (sau o linguriţă de pudră)
- 1 lingură de sos dulce-iute chinezesc (opţional)
- 1 vârf de cuţit de cuisoare măcinate (ăsta o să fie ingredientul secret pe care nu-l spuneţi nimănui!)
- puţin piper negru măcinat
Preparare:
- Tăiaţi coastele în bucăţi individuale sau în porţii (4-5 coaste per porţie, dar individual se marinează mai bine)
- Curăţaţi ghimbirul şi usturoiul.
- Treceţi printr-o răzătoare fină ghimbirul şi faceţi pastă usturoiul cu dosul cuţitului.
- Amestecaţi mierea cu sosul de soia, ghimbirul ras, usturoiul tocat, sosul dulce-iute, piperul şi cuişoarele.
- Amestecaţi coastele cu sosul obţinut şi introduceţi totul într-o pungă de marinat.
- Lăsaţi la marinat minim o oră (ideal câteva ore sau peste noapte) la frigider.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Scurgeţi marinata de pe coaste (ca să nu să ardă, din cauza mierii care se caramelizează până uită de ea) şi puneţi coastele în tavă. Ideal este să folosiţi o tavă cu grătar pentru a permite coastelor să se facă uniform fără să se lipească. Dacă nu aveţi, puneţi hârtie de copt în tavă.
- Introduceţi la cuptor pentru 35-40 de minute.
- Veficaţi după 20 de minute. Dacă coastele au tendinţa de a se arde, acoperiţi-le cu folie de aluminiu pentru restul timpului.
- Serviţi-le ca atare, cu sau fără sos barbeque.
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porţii: 4