În japoneză se numesc gyoza. Sunt de origine chinezească (colțunașii chinești sunt foarte asemănători) și se pot găti fierți, la aburi, prăjiți în baie de ulei sau la tigaie. La fel de variate pot fi și umpluturile – cu carne, cu legume, ca mai toate tipurile de dim sum. Principalele diferențe între gyoza (colțunași japonezi) și jiaozi (colțunași chinezești) sunt ingredientele diferite folosite la aluat (aluatul de gyoza are și ouă) și cantitatea de usturoi (colțunașii japonezi au mai mult).

Ne-am oprit la rețeta de mushi-gyoza – colțunași cu carne de porc fierți la aburi.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Porc teriyaki. [/readalso]

Reţetă: Colțunași japonezi cu carne

Colțunași japonezi

Ingrediente:

Aluat:

  • 3 căni de făină albă
  • 1 cană de apă fierbinte
  • 1 cană de apă la temperatura camerei
  • 1 ou
  • 1 linguriță cu vârf de sare

Umplutură:

  • 100 g de varză albă tocată foarte fin
  • 1 lingură de sare fină
  • 700 grame carne tocată de porc
  • 3 căței de usturoi (dacă e sezon, alegeți 1 legătură de usturoi verde)
  • 1 linguriță de piper alb
  • 2 linguri de sos de soia (de preferință japonez)
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt, ras fin
  • 3 albușuri

Sos:

  • 100 ml sos de soia (japonez, de preferință)
  • 2 linguri de oțet din orez
  • 1 linguriță ulei de susan
  • piper alb
  • cozi de ceapă verde

Preparare:

  1. Preparați aluatul. Puneți făina într-un bol și adăugați cana de apă fierbinte. Amestecați cu o lingură de lemn. Separat, bateți oul cu puțină apă. Turnați-l peste făină. Frământați aluatul până se omogenizează. Adaugați apă (dacă e prea tare) sau făină (dacă e prea lipicios). Lăsați aluatul deoparte 30 de minute.
  2. Preparați sosul. Amestecați într-un bol sosul de soia, oțetul de orez, uleiul de susan, piperul și cozile de ceapă verde și lăsați-le la macerat, la rece. Dacă sosul e prea dens, puteți să adăugați puțină apă rece.
  3. Preparați umplutura. Frecați varza tocată mărunt cu sare până se înmoaie și pierde excesul de apă. Amestecați într-un bol mare toate ingredientele – carnea tocată, varza, usturoiul pisat bine, ghimbirul ras fin, piperul alb măcinat, sosul de soia și albușurile. Trebuie să obțineți un amestec ca de chiftele. Lăsați umplutura la odihnit la rece (minim 30 minute).
  4. Reveniți la aluat și pregătiți colțunașii. Împărțiți aluatul în două și formați 2 funii lungi cu diametru de 2-3 cm. Tăiați fiecare funie în 25 de felii egale. Rulați rondelele cu un sucitor mic cât puteți de subțire pe o suprafață netedă, pudrată cu faină. Trebuie să obțineți cercuri subțiri de cocă, având un diametru de 7-8 cm.
  5. Puneți în palmă un cerc de aluat și așezați o linguriță de umplutură în mijloc. Cu cealaltă mână, umeziți ușor marginile cercului de aluat și strângeți colțunașul formând pliuri de jumătate de cm. Încercați să faceți pliurile egale – vezi galeria foto de mai jos.
  6. Fierbeți colțunașii la aburi – fie în coșulețe de bambus, fie în oală specială (formată din 2 parți – vasul pentru apă și platforma de fiert, găurită), fie la mașina de fiert cu aburi.
  7. Se servesc fierbiți sau reci cu sosul scos de la rece.

Timp de pregătire: 1 oră și 40 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: aprox. 50 de colțunași (4-5 persoane)

 

gyoza2 gyoza4
Puneți umplutura în centru.
Umeziți marginea de sus a
cercului de aluat.
Strângeți colțunașul formând pliuri.
gyoza3 gyoza-final
Faceți 5-6 pliuri egale. Așezați colțunașii pe o farfurie,
fără să îi lipiți între ei.

[tip] Pentru cei care consideră rețeta prea complicată sau n-au timp, se pot cumpăra colțunași chinezești congelați de la supermarketurile specializate. Se prepară sosul și se fierb colțunașii la aburi. Acești colțunași au usturoi mai puțin și aluatul mai gros. [/tip]

print

10 Comentarii

  1. @Constantin

    Aluatul pentru coltunasii prajiti este acelasi. De fapt ei se mananca de cele mai multe ori prajiti, tocmai se aceea se prepara aluatul cu ou.

    In ciuda convingerilor generale, coltunasii nu se prajesc in baie de ulei ci intr-o cantitate mult mai mica (cat sa acopere coltunasii pe jumatate) si se intorc pe amblele parti. Se prajesc la foc mediu pana cand coca este crocanta si continutul facut (6-7 minute pe fiecare parte).

  2. @Constantin

    asteptam sa vedem, asteptam. ca sa fim sinceri, ca toate lucrurile simple, coltunasii sunt complicati. keep it simple!

  3. Care sunt supermaketurile specializate unde pot sa gasesc coltunasii si sub ce denumire sunt pe raft?

  4. @MazdaRX8 – poti cumpara coltunasi chinezesti de la supermarketurile din zona Europa (Colentina) din Bucuresti. Sunt mai multe, unele in zona Dragonul Rosu, altele chiar pe Soseaua Colentina. Se comercializeaza sub denumirea de coltunasi. De obicei, se vand congelati (pungi de 1 kg sau mai mari).

    Pentru coltunasii japonezi (reteta de mai sus), se pot cumpara discuri de aluat uscate din supermarketurile din afara tarii (Germania, Franta, Italia etc). La noi in tara nu se gasesc, dar se poate prepara aluatul conform retetei.

  5. @uzi, poti gasi la magazinele Bamboo, la magazinele chinezesti din zona Colentina din Bucuresti si, uneori, chiar la Cora si Carrefour.

Comments are closed.