Una dintre cele mai răspândite reţete care au la bază peştele, codul în sos de ciuperci (cu sau fără lămâie şi/sau vin) se găteşte simplu pentru a da satisfacţii majore de fiecare dată. Bun pentru fiecare zi a săptămânii, ideal şi pentru mese festive.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 400 grame file de cod, fără piele
- 1 cană de ciuperci de cultură, mici sau feliate
- 2 linguri de făină
- 150 ml smântână dulce
- 1 cană supă de peşte sau pui
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2 linguri de unt
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Verificaţi bucăţile de peşte de eventualele resturi de oase.
- Ştergeţi peştele cu şerveţele de hârtie pentru a îndepărta apa.
- Treceţi peştele prin făină amestecată cu sare şi puţin piper alb.
- Încingeţi jumătate din cantitatea de unt şi ulei într-o tigaie.
- Rumeniţi peştele pe ambele părţi. Întoarceţi peştele cu grijă să nu îl rupeţi.
- Scoateţi peştele şi pătraţi-l la cald.
- Îndepărtaţi eventualele resturi de peşte din tigaie.
- Adăugaţi peste grăsimea din tigaie retul de ulei.
- Rumeniţi ciupercile timp de 3-4 minute.
- Adăugaţi supa şi lăsaţi să fiarbă până când ciupercile sunt aproape pătrunse.
- Adăugaţi zeama de lămâie şi smântâna dulce, mişcând uşor tigaia pentru a se omogeniza.
- Adăugaţi restul de unt (1 lingură) şi amestecaţi.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Codul în sos de ciuperci se serveşte imediat cu garnituri pe bază de spanac, cartofi, conopidă sau orez.