Una dintre cele mai răspândite reţete care au la bază peştele, codul în sos de ciuperci (cu sau fără lămâie şi/sau vin) se găteşte simplu pentru a da satisfacţii majore de fiecare dată. Bun pentru fiecare zi a săptămânii, ideal şi pentru mese festive.

Porţii: 2

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

  • 400 grame file de cod, fără piele
  • 1 cană de ciuperci de cultură, mici sau feliate
  • 2 linguri de făină
  • 150 ml smântână dulce
  • 1 cană supă de peşte sau pui
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri de unt
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Verificaţi bucăţile de peşte de eventualele resturi de oase.
  2. Ştergeţi peştele cu şerveţele de hârtie pentru a îndepărta apa.
  3. Treceţi peştele prin făină amestecată cu sare şi puţin piper alb.
  4. Încingeţi jumătate din cantitatea de unt şi ulei într-o tigaie.
  5. Rumeniţi peştele pe ambele părţi. Întoarceţi peştele cu grijă să nu îl rupeţi.
  6. Scoateţi peştele şi pătraţi-l la cald.
  7. Îndepărtaţi eventualele resturi de peşte din tigaie.
  8. Adăugaţi peste grăsimea din tigaie retul de ulei.
  9. Rumeniţi ciupercile timp de 3-4 minute.
  10. Adăugaţi supa şi lăsaţi să fiarbă până când ciupercile sunt aproape pătrunse.
  11. Adăugaţi zeama de lămâie şi smântâna dulce, mişcând uşor tigaia pentru a se omogeniza.
  12. Adăugaţi restul de unt (1 lingură) şi amestecaţi.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper.

Codul în sos de ciuperci se serveşte imediat cu garnituri pe bază de spanac, cartofi, conopidă sau orez.

print

2 Comentarii

  1. Buna. La aceasta reteta si la altele cu peste am observat ca recomanzi smantana dulce, e musai sa fac reteta cu aceasta smantana sau merge si cea fermentata? E vreo deosebire esentiala? Vreau sa gatesc de Paste peste la cuptor si sa nu o dau in bara cu sosul. Multumesc.

    • Smantana dulce, nefermentata, e mai fină, pentru că nu are zer, şi nu acoperă gustul pestelui alb.

Comments are closed.