Ceva Bun

Cocktail anti-mahmureală

Sărbătorile vin şi trec. La fel şi petrecerile date cu această ocazie. Mai greu trec, însă, mahmurelile, efectele secundare, lungi şi dureroase, de după o petrecere de pomină.  Pentru că, oricât de experimentat am fi în materie de chefuri, cu toţii suntem egal de fragili în faţa propriei slăbiciuni a organismului, după o noapte în care am exagerat cu alcoolul. Cine s-a trezit măcar o singură dată cu gura şi gâtul uscat, cu dureri de cap şi senzaţia de ameţeală şi/sau de vomă ştie ce înseamnă o mahmureală de calitate şi ar da orice ca să o înlăture.

Ce produce mahmureala? Evident, alcoolul. Mai exact, etanonul conţinut de băuturile alcoolice. Etanolul are un efect de deshidratare care măreşte cantitatea de urină (diureză) şi reduce cantitatea de lichide din creier, aspect care cauzează dureri de cap, senzaţia de gură uscată, letargie. Efectul alcoolului asupra învelişului stomacal provoacă greaţă. Un alt factor ce contribuie la instalarea mahmurelii este prezenţa substanţelor rezultate din distrugerea enzimelor din ficat de către etanol. Practic, organismul elimină mai mult lichid decât este necesar din dorinţa de a scăpa de toxine, ocazie cu care se pierde nu doar apa vitală ci şi o serie de substanţe necesare bunei funcţionări a corpului uman. Dar, dacă deja eşti mahmur, cititorule, teoria nu te mai prea interesează.

Cum prevenim mahmureala?

Cum tratăm mahmureala? Dacă deja sunteţi mahmur, e clar că e prea târziu pentru sfaturi preventive. Poate data viitoare…:)

Însă pentru a combate actuala mahmureală, va trebui să înlocuiţi rapid şi logic tot ceea ce îi lipseşte organismului pentru o bună funcţionare.

Ce îi lipeşte organismului?

Cum procedăm?

În primul rând, evitaţi tentaţia imediată de a bea o cafea. Starea de ameţeală vă îndeamnă să beţi o cafea pentru a vă limpezi. O gură de cafea slabă este binevenită, însă, din păcate, cafeua este diuretică şi vă va accelera deshidratarea. Ceea ce vă lipeşte este înlocuirea rapidă a apei şi a substanţelor care vă despart de o stare normală.

Proabil cel mai bun tratament este îngurgitarea unui cocktail care să conţină toate astea.

Ingrediente:

[tip]Verificaţi concentraţia medicamentelor şi vitaminelor pentru a realiza necesarul. Cel mai potrivit este Magne B 6 la fiolă. O fiolă e suficientă. Ibuprofenul e conţinut de mai multe analgezice, printre care şi Nurofen.[/tip]

Preparare:

  1. Pisaţi tabletele de medicamente şi vitamine şi dizolvaţi-le în 100 mililitri de apă caldă.
  2. Pasaţi într-un blender fructele cu laptele de soia şi oul.
  3. Adăugaţi mixul medicamente/vitamine.
  4. Mixaţi din nou.

Beţi cocktailul cu cuburi de gheaţă. Şi, pe viitor, citiţi partea cu prevenţia a acestui articol sau, vorba unui proverb popular, evită mahmureala, rămâi beat :).

[tip]Dacă nu vă credeţi în stare să îngurgitaţi mixul, preparaţi prima dată shake-ul de lapte de soia cu fructe şi ou şi, după 15-20 de minute, după ce stomacul este pansat, luaţi vitaminele şi medicamentele. Ca idee, vitamina C e acră, Magne B 6 e dulce, Alka Seltzer e acru-astringentă (la fel ca aspirina efervescentă). [/tip]

[note]Bloody Mary, pe lângă alcool, conţine o bună parte din vitaminele, mineralele şi substanţele de care are nevoie organismul după o beţie. Dacă nu aveţi nimic mai bun de făcut, beţi unul. [/note]

Alte remedii contra mahmurelii: băuturile energizante, murăturile, zeama de varză, ceai îndulcit cu miere.

print