Francezilor le place să vadă merele în două locuri: fermentate într-o sticlă de cidru sau caramelizate pe o clătită bretonă. Amestecul de caramel şi măr, simplu şi elementar, face parte din abecedarul culinar francez. Şi toată lumea trebuie să ştie abecedarul.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 1 măr mare, tare şi aromat (ex.Golden)
- 4 clătite
- 200 grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 80 grame de unt gras
- 2 cupe de îngheţată (opţional, pentru servire)
Preparare:
- Topiţi, la foc mic, zahărul într-o crăticioară.
- Până se topeşte zahărul, curăţaţi mărul, soateţi-i cotorul şi tăiaţi-l cubuleţe.
- După ce zahărul s-a topit într-o melasă transparentă şi uniformă şi începe să facă bule la suprafaţă, adăugaţi untul tăiat cubuleţe. Amestecaţi bine până se omogenizează untul, adăugaţi merele şi zahărul vanilat. Trageţi deoparte.
- Pe două farfurii pentru servire întindeţi câte o clătită.
- Adăugaţi caramelul cu mere şi acoperiţi cu celelalte două clătite.
Clătitele cu mere în caramel se pot servi simple, sau cu o cupă de îngheţată de vanilie sau frişcă, stropite cu sirop de caramel.
[warning]Aveţi grijă să nu vă ardeţi, untul adăugat peste zahărul topit va declanşa un proces de “fierbere”.[/warning]