Simple, versatile, elegante, eficiente, clătitele rămân prinţesele modeste ale deserturilor. Gusturi clasice îmbinându-se armonios ca două jumătăţi distincte ce refac întregul, clătitele cu ciocolată umplute cu cremă de vanilie îşi păstrează decenţa în ciuda prezentării elaborate. Pregătiţi-le pentru a vă surprinde musafirii.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
pentru clătite
- 125 grame de făină (1 pahar)
- 2 ouă
- 130 ml lapte (o jumătate de pahar)
- 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
- 30 grame unt topit (2 linguri)
- 2 linguri de cacao
- 1 plic de zahăr vanilat
- puţină sare (un sfert de linguriţă)
- câteva linguri de ulei pentru prăjit
crema de vanilie
- 500 ml lapte
- 130 gr zahăr
- 4 galbenuşuri
- 30 grame amidon
- 1 păstaie vanilie (sau 20 ml esenţă de vanilie)
- 50 grame de unt
Preparare:
- Preparaţi clătitele conform reţetei.
- Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul şi miezul batonului de vanilie sau esenţa.
[tip]Pentru a extrage miezul de vanilie, tăiaţi batonul în două, pe lungime, şi răzuiţi seminţele din interior cu dosul unui cuţit. [/tip] - Fierbeţi laptele şi lăsaţi-l să se răcorească.
- Amestecaţi gălbenuşurile de ou cu amidonul într-o crăticioară.
- Adăugaţi, puţin câte puţin, lapte cald peste gălbenuşurile cu amidon, şi încorporaţi-l repede cu telul.
[warning]Atenţie! Laptele fierbinte neîncorporat corespunzător poate tăia crema.[/warning] - După ce tot laptele a fost încorporat, puneţi crema pe foc şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, până când se leagă.
[tip]Dacă doriţi crema mai dulce sau mai vanilată, adăugaţi corespunzător zahăr, respectiv esenţă de vanilie.[/tip] - Luaţi crema de pe foc şi încorporaţi cubuleţele de unt.
- Lăsaţi crema să se răcorească şi umpleţi cu ea clătitele.
[tip]Dacă nu serviţi clătitele şi crema imediat după preparare, păstraţi-le corespunzător până la servire: acoperiţi clătitele şi crema cu folie alimentară pentru a preveni uscarea, respectiv formarea de pojghiţă la suprafaţa cremei.[/tip]
Serviţi clătitele, “ninse” cu zahăr pudră vanilat, decorate cu frişcă sau sos de ciocolată, câte 2 per porţie.
_________________________________________