Un desert la îndemână, fără să-şi piardă din eleganţă, clătitele cu brânză de vaci şi stafide aromate cu rom sunt o expresie a culturii culinare boiereşti din Ţările Româneşti. Mai elaborate decât clătitele umplute cu gem, umplutura fină din cremă de brânză le fac să-și depăşescă condiţia modestă de clătită.
Încercaţi-le şi nu veţi regreta.
Porţii: 4 porţii (2 clătite per porţie)
Timp de preparare: 25 de minute
- 8 clătite
- 250 g brânză proaspătă de vaci
- 2 gălbenuşuri de ou
- 2 linguri de smântână
- 3 -4 linguri de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 lingură rasă coajă de lămâie (opţional)
- 100 grame stafide
- 4 linguri rom
- 1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Puneţi la înmuiat stafidele în rom. Amestecaţi-le din când în când.
- Faceţi clătitele conform reţetei.
[tip]Pentru această reţetă puteţi adăuga 1 lingură de zahăr şi 1 plic de zahăr vanilat în aluatul pentru clătite.[/tip] - Pasaţi bine brânza de vaci sau treceţi-o printr-o sită pentru a fi cât mai fină.
- Frecaţi bine brânza cu gălbenuşurile de ou, smântâna, zahărul vanilat, zahărul, coaja de lămâie şi sarea.
- Încorporaţi stafidele înmuiate în rom.
- Umpleţi clătitele cu crema de brânză cu stafide.
Clătitele cu brânză de vaci şi stafide se servesc calde, stropite cu siropuri de fructe.
[tip]Opţional, puteţi aşeza clătitele într-un vas termorezistent în straturi intercalate cu umplutură de brânză de vaci cu stafide, să le stropiţi cu unt şi să introduceţi “tortul” la cuptor pentru 10 minute.[/tip]