Poate e cam mult spus marinate. Dar gustul scuză mijloacele. O reţetă de ciuperci sotate-marinate într-un amestec de ulei de măsline, oţet balsamic, usturoi, pătrunjel şi busuioc. Excelente alături de fripturi slabe (pasăre, curcan), deosebite alături de peşte alb.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 800 grame ciuperci de cultură (preferabil mici)
- 2 căţei de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 5-6 linguri oţet balsamic
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1 lingură busuioc tocat
- 1 lingură oregano tocat
- 1 lingură pătrunjel tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ciupercile de impurităţi şi resturi de pământ.
- Curăţaţi şi tocaţi fin usturoiul.
- Tocaţi fin verdeţurile.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi la foc iute ciupercile.
- După ce sucul lăsat a scăzut, adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 30 de secunde. Dacă este cazul, mai adăugaţi ulei.
- Adăugaţi zahărul şi oţetul balsamic.
- Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit 2-3 minute.
- Luaţi capacul şi adăugaţi verdeţurile.
- Luaţi ciupercile de pe foc şi asezonaţi cu sare şi piper. Potriviţi echilibrul dulce-acrişor, după gust, cu oţet balsamic şi zahăr.
- Lăsaţi ciupercile să se răcească şi infuzeze minim 10 minute înainte de servire.
Ciupercile marinate se servesc la temperatura camerei sau reci, alături de fripturi din carne de pasăre, fructe de mare sau peşte.
[note]O altă variantă de a marina ciupercile: frigeţi ciupercile pe grătar şi adăugaţi peste ele amestecul de ulei de măsline, oţet balsamic, verdeţuri tocate şi zahăr. Lăsaţi la marinat 20-30 de minute. [/note]