O ciulama proaspătă şi delicată în care carnea de pui în sos de smântână este asociată cu gustul dulce dat de mazăre și ardei copt. Ciulama de pui cu ardei copt -o reţetă inedită, care merită încercată măcar o dată.
Reţetă: Ciulama de pui cu mazăre și ardei copt
Ingrediente
- 4 pulpe inferioare de pui (ciocănele) sau integrale dacă sunt mici
- 2 ardei copţi mari (din conservă)
- 2 căni de mazăre congelată sau din conservă
- 1,2 litri supă de pui sau legume
- 1 ceapă medie
- 1 cană de smântână grasă
- 2 linguri de făină
- 2 linguri ulei
- 2 linguri mărar tocat
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa 30 de secunde.
- Adăugaţi carnea şi mai sotaţi 1 minut.
- Stingeţi cu supa.
- Acoperiţi parţial şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 40 de minute.
- Până fierbe carnea, tăiaţi fâşii ardeiul copt.
- Adăugaţi ardeiul copt peste carne şi mai lăsaţi să fiarbă câteva minute.
- Adăugaţi mazărea congelată sau din conservă (scursă de apă).
- Până nu începe să fiarbă din nou, faceţi un liezon din smântână cu făină. Amestecaţi bine pentru a preveni formarea cocoloaşelor. Diluaţi cu zeamă fierbinte din cratiţă.
- Turnați liezonul peste carne amestecând bine.
- Lăsaţi să dea din nou în clocot până se înmoaie mazărea.
- Adăugaţi mărarul tocat.
- Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper proaspăt.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 50 minute
Porții: 4
[tip]Dacă ciulamaua este prea subţire, mai lăsaţi să scadă; dacă este prea groasă, diluaţi cu supă caldă.[/tip][note]Pentru un gust dulce acrişor adăugaţi câteva linguri din oţetul în care au stat ardeii copţi.[/note]
Ciulamaua de pui cu mazăre şi ardei copt se serveşte ca tare, cu pâine proaspătă sau mămăligă.