Ciulamaua de gălbiori nu mai are nevoie de nicio introducere sofisticată, de cuvinte care să o “vândă”. Pentru că este exact ceea ce îi spune numele: o tocăniţă pe bază de smântână, cu cele mai fragile şi îmbietoare roade ale pădurii.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 500 grame gălbiori
- 2 linguri de unt
- 700 ml supă de pui sau legume
- 1 ceapă
- 400 ml smântână grasă
- 3 linguri de făină
- 2 linguri de mărar (opţional)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi gălbiorii sub jet de apă rece de pământ şi resturile de iarbă.
- Lăsaţi ciupercile să se scurgă.
[tip]În mod normal, gălbiorii se gătesc întregi, dacă sunt prea mari însă, se pot tăia în jumătăţi sau sferturi, pe lungime.[/tip] - Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Topiţi untul într-o tigaie.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
- Adăugaţi ciupercile.
- Adăugaţi supa de pui.
- Fierbeţi 10-12 minute până când ciupercile se pătrund.
- Faceţi un liezon din făină şi smântână.
- Adăugaţi 3-4 linguri de zeamă de pe ciuperci în liezon, amestecaţi şi încorporaţi.
- Lăsaţi să mai dea câteva clocote.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Opţional, adăugaţi două linguri de mărar tocat.
Ciulamaua de gălbiori se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu mămăligă.
[tip] Evident, se pot folosi şi alte tipuri de ciuperci pentru această reţetă, dar şi amestecuri. [/tip]
gind la gind cu bucurie ca tocmai mi-am luat o casoleta de galbiori de la carrefour
acu’ ma duc sa fac si eu ciulamaua
daca fierbeti galbiorii 10-12 minute aveti toate sansele sa-i mancati aproape cruzi , mai ales daca le culegeti spre sfarsitul verii sau toamna…trebuie fierte pana ….sunt destul de fierte…
Comments are closed.