Dacă aţi gustat – şi v-a făcut plăcere – din ciorba rădăuţeană de pui, aşteptaţi să gustaţi din surata ei ce are la bază carnea de curcă/curcan. Carnea tare şi neprietenoasă de curcan este cum nu se poate mai potrivită pentru fierberea lentă, extractivă, care să dea consistenţa cuvenită unei ciorbe rădăuţene. O puteţi prepara din partea inferioară a pulpelor de curcan, aripi sau chiar gâturi.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Ciorbă de pui cu smântână și tarhon. [/readalso]
Reţetă: Ciorbă rădăuţeană de curcan
Ingrediente:
- 1200-1400 grame carne de curcă cu os
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 sfert de rădăcină de ţelină
- 2 cartofi
- 1 ardei gras
- 6 căţei de usturoi
- 60 ml oţet
- 600 grame smântână grasă
- 1 lingură de făină
- 3 gălbenuşuri de ou
- 3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)
Preparare:
- Puneţi la fiert carnea în 10 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare.
- Fierbeţi carnea timp de aproximativ 50-60 de minute (chiar mai mult dacă e pasăre de ţară), spumind des.
- Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.
- Tocaţi ceapa. Tăiaţi cartofii în cubuleţe mari şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.
- Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei.
- Adăugaţi cartofii.
- Adăugaţi legumele în oala în care fierbe carnea.
- Fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.
- Trageţi oala de pe foc şi lăsaţi-o să se răcorească.
- Scoateţi carnea din supă şi dezosaţi-o. Tăiaţi carnea cubuleţe sau fâşii.
- Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.
- Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă.
- Adăugaţi oţetul în supă.
- Amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.
[warning]Diferenţa dintre liezon şi ciorbă nu trebuie să fie prea mare şi nici nu-l turnaţi prea mult odată în oală deoarece ciorba se va tăia.[/warning] - Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic.
[warning]Din acest moment, ciorba nu mai trebuie să fiarbă, trebuie doar să se apropie de punctul de fierbere pentru a lega gălbenuşurile şi făina.[/warning] - Asezonaţi cu sare şi oţet – dacă mai e cazul – după gust.
- Opriţi focul.
- Adăugaţi verdeaţa tocată.
- Serviţi ciorba fierbinte cu ardei iute.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute
Porţii: 12