Iată o ciorbă unică şi, din păcate, insuficient de răspândită. Se regăseşte în Bucovina, întreaga Transilvanie cu tot cu Banat, şi o mică parte din Muntenia. O compoziţie verde, de primăvară, în care iarna îşi păstrează insinuant aroma de afumătură.
Spre deosebire de suratele ei urzifere şi lobodarifere, această compoziţie salatieră nu este o simplă fiertură menită să detoxifice organismul după iarnă sau una de post, menită să cureţe păcatele iernii. Dimpotrivă. Ciorba de salată e o alcătuire rară de verdeaţă primăvăratecă, smântâni fermentate, ouă prăjite şi costiţă rumenită.
Reţetă: Ciorbă de salată
Ingrediente
- 2 litri supă de pui
- 1 ceapă medie
- 100 grame zarzavat
- 1 căpăţână mare de salată
- 200 grame costiţă afumată (bacon sau kaiser)
- 4 ouă
- 150 grame smântănă
- 100 grame iaurt
- borş (sau zeamă de lămâie sau oţet) după gust
- o legătură usturoi verde
- mărar proaspăt tocat
- sare
Preparare
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Tăiaţi baconul fâşii.
- Rumeniţi uşor baconul în oală.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Adăugaţi supa de pui (plus 2 litri de apă) şi fierbeţi până când se înmoaie zarzavaturile (aproximativ 20 de minute).
- Trageţi supa deoparte şi lăsaţi-o să se răcorească.
- Adăugaţi zeamă de lămâie, oţet sau borş după gust.
- Într-un castron, faceţi un liezon din 2 gălbenuşuri, smântână şi iaurt.
- Diluaţi liezonul cu supă şi încorporaţi-l în supă.
- Puneţi supa din nou pe foc (la foc mic) până când se apropie de punctul de fierbere.
- Spălaţi şi tăiaţi fideluţă frunzele de salată.
- Adăugaţi-le în ciorbă împreună cu usturoiul verde tocat şi mărarul, acoperiţi oala şi opriţi focul.
- Din celelalte două ouă faceţi o omletă.
- Tăiaţi omleta fâşii şi serviţi-o în supă.
- Pentru o ciorbă mai densă se poate adăuga orez fiert. Ciorba se pretează la a fi servită atât fierbinte cât şi rece.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 6
[tip]Dacă nu aveţi usturoi verde, folosiţi 4 căţei de usturoi pe care îi adăugaţi în acelaşi timp cu ceapa. [/tip]