O ciorbiţă uşoară, primăvăratică, în care puiul zburdă prin salată în supa cu suflet de iaurt şi spirit de usturoi şi mărar. O alternativă la mai consistenta ciorbă de salată cu costiţă afumată, această ciorbă degreasată se bucură de avantajul de a putea fi consumată şi rece. Nu că asta ne-ar încălzi cu ceva.
Porţii: 6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1 piept de pui
- 1 salată
- 1 ceapă
- 4 căţei de usturoi
- 500 ml iaurt
- 3 gălbenuşuri
- 2 morcovi
- 1 lămâie
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 mână de orez
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de mărar tocat
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovii şi pătrunjelul.
- Treceţi zarzavaturile prin răzătoarea mare. Tocaţi mărunt ceapa. Pisaţi usturoiul.
- Extrageţi sucul din lămâie. Desfaceţi şi spălaţi frunzele de salată.
- Tăiaţi pieptul de pui fâşii.
- Încingeţi uleiul într-o oală.
- Adăugaţi şi rumeniţi uşor – până se înmoaie – ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi morcovul.
- Adăugaţi pieptul de pui.
- Stingeţi cu 2,5 litri de apă, adăugaţi puţină sare şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până se pătrunde carnea.
- Adăugaţi frunzele de salată rupte fâşii.
- Faceţi un liezon din iaurt şi gălbenuşurile de ou şi încorporaţi-l treptat în supă.
- Adăugaţi orezul şi mai fierbeţi 5 minute la foc foarte mic.
- Asezonaţi şi cu sare, zeamă de lămâie şi, opţional, piper.
- Adăugaţi verdeaţa şi opriţi focul.
Ciorba de salată cu pui şi iaurt se serveşte caldă sau rece.
[tip]Dacă eliminaţi carnea de pui, puteţi obţine o ciorbă lacto-vegetariană.[/tip]
_____________________________________________________________
reteta suna “funny”, insa ciorba e excelenta, o fac a doua oara.
ce am mesterit eu in seara asta: am pus la calit, langa legume, si o lingura de ghimbir proaspat, tocat fin.
se pupa excelent cu restul, desi m-am temut ca o sa accentueze prea mult notele acide de la zeama de lamaie si iaurt.
@merveiozu, in mod regional (prin Ardeal), ciorba asta este destul de banala si funny ar fi doar prezenta puiului. Oricum, partea cu ghimbirul e curajoasa…
eu m-am uitat lung nu la pui, ci la iaurt (nici frunzele de salata nu-mi inspirau incredere, insa, fierte nu foarte mult – si poate asta suna funny – unele isi pastreaza o consistenta usor crocanta).
de smantana nu m-as fi mirat, pt ca am mai intalnit-o in retete de ciorba
LA NOI ( CATIVA KM DE ARAD ) NU SE PREA FAC CIORBITE DE GENUL ASTA, SE MANANCA ,, BINE ,, ADICA GREU; AM FACUT CIORBITA DE SALATA INTOCMAI DUPA RETETA TA SI A IESIT SUPER DELICIOASA, AM INVITAT SI DOUA VECINE SI LE-A PLACUT TARE, CHIAR LE-AM DAT RETETA – ITI MULTUMIM.
Să vă fie de bine:)
Comments are closed.