Iată o ciorbă unică şi, din păcate, insuficient de răspândită. Se regăseşte în Bucovina, întreaga Transilvanie cu tot cu Banat, şi o mică parte din Muntenia. O compoziţie verde, de primăvară, în care iarna îşi păstrează insinuant aroma de afumătură.
Spre deosebire de suratele ei urzifere şi lobodarifere, această compoziţie salatieră nu este o simplă fiertură menită să detoxifice organismul după iarnă sau una de post, menită să cureţe păcatele iernii. Dimpotrivă. Ciorba de salată e o alcătuire rară de verdeaţă primăvăratecă, smântâni fermentate, ouă prăjite şi costiţă rumenită.
Reţetă: Ciorbă de salată
Ingrediente
- 2 litri supă de pui
- 1 ceapă medie
- 100 grame zarzavat
- 1 căpăţână mare de salată
- 200 grame costiţă afumată (bacon sau kaiser)
- 4 ouă
- 150 grame smântănă
- 100 grame iaurt
- borş (sau zeamă de lămâie sau oţet) după gust
- o legătură usturoi verde
- mărar proaspăt tocat
- sare
Preparare
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Tăiaţi baconul fâşii.
- Rumeniţi uşor baconul în oală.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Adăugaţi supa de pui (plus 2 litri de apă) şi fierbeţi până când se înmoaie zarzavaturile (aproximativ 20 de minute).
- Trageţi supa deoparte şi lăsaţi-o să se răcorească.
- Adăugaţi zeamă de lămâie, oţet sau borş după gust.
- Într-un castron, faceţi un liezon din 2 gălbenuşuri, smântână şi iaurt.
- Diluaţi liezonul cu supă şi încorporaţi-l în supă.
- Puneţi supa din nou pe foc (la foc mic) până când se apropie de punctul de fierbere.
- Spălaţi şi tăiaţi fideluţă frunzele de salată.
- Adăugaţi-le în ciorbă împreună cu usturoiul verde tocat şi mărarul, acoperiţi oala şi opriţi focul.
- Din celelalte două ouă faceţi o omletă.
- Tăiaţi omleta fâşii şi serviţi-o în supă.
- Pentru o ciorbă mai densă se poate adăuga orez fiert. Ciorba se pretează la a fi servită atât fierbinte cât şi rece.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 6
[tip]Dacă nu aveţi usturoi verde, folosiţi 4 căţei de usturoi pe care îi adăugaţi în acelaşi timp cu ceapa. [/tip]
ce caută supa de reptila (pui) la ciorba de salată? asta nu poate fi decât o reţetă din muntenia. la sibiu se topeşte slănina tăiată mărunt (sau bacon) şi in topitură se sotează salata, se toarnă apa şi când fierbe se pun ceapa şi rădăcinoasele. altă eroare este să se mai fiarbă ciorba după ce ai pus dresătura (liezonul). asta duce la coagulare. dresăturii îi este suficient 80 grade. deci trebuie oprit focul înainte de a adăuga dresătura.
Acu ma apuc de ea, ca n-am mai mancat de la mama de acasa.
este o reteta foarte buna si racoritoare. Aceeasi reteta doar cu unele modificari si anume in loc de smantana eu folosesc un iaurt cu 0,1% grasime si fara grasime deloc,toate zarzavaturile le fierb,o recomand cu toata placerea celor care sunt la dieta
cine crede ca puiul este reptila nu cred ca este prea “tare” nici la cratita (nici ca si gluma nu este reusita formularea). eu merg “pe mana” dovedita a celor de la redactie.
sorin
Comments are closed.