Una dintre cele mai îndestulate ciorbe româneşti, dreasă cu smântână şi acrită cu o lingură de oţet, ciorba de pui ca la Rădăuţi, rădăuţeană, face parte din categoria supelor săţioase cât o masă. Deşi în jurul ei gravitează controversa cu sau fără usturoi, cele două tabere sunt unanim de acord în privinţa calităţilor ei.
Născută în Bucovina, la Rădăuţi, această ciorbă necesită o smântână grasă, de bună calitate, care să cuprindă toată savoarea ingredientelor. Iar dacă aveţi şi o găină bătrână, atunci ştiţi musai că o să aveţi o supă bună.
Porţii: 12-14
Timp de preparare: 80 de minute
- 1 pui întreg, curăţat de pene, cu sau fără măruntaie (mai puţin ficatul)
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 sfert de rădăcină de ţelină
- 2 cartofi
- 1 ardei gras
- 6 căţei de usturoi
- 5 linguri de oţet
- 600 grame smântână grasă
- 1 lingură de făină
- 3 gălbenuşuri de ou
- 3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)
Preparare:
- Puneţi la fiert puiul în 8 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare.
- Fierbeţi pasărea timp de 30 de minute, spumind des.
- Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.
- Tocaţi ceapa. Tăiaţi cartofii în cubuleţe mari şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.
- Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei.
- Adăugaţi cartofii.
- Adăugaţi legumele în oala în care fierbe puiul.
- Fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.
- Trageţi oala de pe foc.
- Scoateţi pasărea din supă şi dezosaţi-o. Rupeţi carnea fâşii.
- Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.
- Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă.
- Adăugaţi oţetul în supă.
- Amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.
- Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic.
[warning]Din acest moment, ciorba nu mai trebuie să fiarbă, trebuie doar să se apropie de punctul de fierbere pentru a lega gălbenuşurile şi făina.[/warning] - Asezonaţi cu sare şi oţet – dacă mai e cazul – după gust.
- Opriţi focul.
- Adăugaţi verdeaţa tocată.
Ciorba rădăuţeană de pui se serveşte fierbinte, cu ardei iuţi, smântână şi mujdei.