O ciorbă de cartofi zdravănă şi consistentă, bogată în carbohidraţi şi grăsimi, bună de încins zilele de toamnă-iarnă. Specifică zonei de nord-vest a României, această ciorbă se remarcă nu doar prin gustul special al cârnaţilor afumaţi ci şi prin parfumul dat de frunzele de ţelină şi/sau leuştean. Hulită de unii, iubită de alţii, ciorba de cartofi cu cârnaţi nu este recomandată persoanelor cu colesterol ridicat. Şi, tocmai de aceea, este râvnită de acestea…
Porţii: 12-14
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 4 cârnaţi de porc afumaţi (1 kilogram)
- 200 grame ciolan de porc dezosat şi afumat (opţional)
- 1 ceapă mare
- 1,8 kilograme de cartofi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1/4 rădăcină de ţelină
- 3 roşii (sau 1 cutie de roşii în bulion)
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 legătură frunze de ţelină
- 1 legătură de frunze de leuştean
- sare
- piper
- smântână pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Tocaţi ceapa şi tăiaţi zarzavaturile cubuleţe.
- Tăiaţi ciolanul cuburi.
- Tăiaţi cârnaţii în rondele groase, diagonale.
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cuburi.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Într-o oală adâncă (de 10 litri) rumeniţi uşor ciolanul de porc până îşi lasă grăsimea.
- Adăugaţi şi sotaţi uşor ceapa, morcovii, pătunjelul rădăcină şi ţelina timp de 60 de secunde.
- Adăugaţi cartofii, 6-7 litri de apă şi două linguri rase de sare.
- Fierbeţi legumele până când încep să se pătrundă.
- În paralel, încingeţi o tigaie adâncă şi rumeniţi rondelele de cârnaţi, fără adaos de ulei.
- Adăugaţi roşiile tocate și pasta de tomate peste cârnaţi şi lăsaţi-le să dea un clocot.
- Adăugaţi roşiile şi cârnaţii în ciorbă.
- Tocaţi şi adăugaţi în oală frunzele de ţelină şi/sau leuştean.
- Lăsaţi să dea totul câteva clocote.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
Ciorba de cartofi cu ciolan şi cârnaţi afumaţi se consumă fierbinte, cu smântână sau iaurt şi ardei iuţi.
[note]Dacă ciorba este excesiv de grasă, puteţi îndepărta, la sfârşit, grăsimea de la suprafaţă cu o lingură. [/note]