Ceva Bun

Chili con carne

Mâncare zdravănă şi săţioasă, ce concentrează în ea toate aromele dragi mexicanilor, chili con carne este fasolea cu carne, dar mai ales cu ardei iute, a Mexicului, fierbinte şi aprigă ca el. Specifice acestui fel de mâncare, în care carnea – ingredientul principal – fierbe până se transformă într-o pastă iute, sunt boabele de fasole roşie şi chimionul. Nu chimen – nu confundaţi şi nu înlocuiţi.

Mexicul cunoaşte două tipuri de chili con carne, unul popular, gătit cu carne tocată şi altul, mai preţios, gătit cu carnea de vită dintr-o friptură coaptă înăbuşit ore în şir. Mai jos găsiţi versiunea cu carne tocată, în cea mai rapidă formă a sa.

Porţii: 4

Timp de preparare: 40 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  2. Tocaţi ardeii iuţi, mare.
  3. Scurgeţi şi clătiţi fasolea cu apă rece.
  4. Roşiile, dacă sunt întregi, se taie cubuleţe.
  5. Tăiaţi ceapa verde în rondele.
  6. Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  7. Adăugaţi carnea tocată, ceapa şi usturoiul şi prăjiţi timp de 7-8 minute la foc mediu până când carnea devine brună.
    [tip]Scurgeţi grăsimea în exces.[/tip]
  8. Adăugaţi ardeii iuţi tăiaţi sau boiaua iute, oregano, chimionul şi puţină sare. Amestecaţi bine.
  9. Adăugaţi  fasolea, roşiile cu sucul din conservă, pasta de tomate şi o jumătate de cană de apă.
  10. Lăsaţi fasolea să dea în clocot, reduceţi focul, acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic timp de 20 de minute.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper.
  12. Umpleţi patru vase de servire şi decoraţi-le cu rondele de ceapă verde sau coriandru.

Chili con carne se serveşte fierbinte, cu lipii de tortilla şi smântână.

[warning]Dacă doriţi ca mâncarea dumneavoastră să fie mai puţin picantă, scoateţi seminţele ardeilor iuţi sau reduceţi cantitatea de boia de ardei iute.[/warning]

print