Mâncare zdravănă şi săţioasă, ce concentrează în ea toate aromele dragi mexicanilor, chili con carne este fasolea cu carne, dar mai ales cu ardei iute, a Mexicului, fierbinte şi aprigă ca el. Specifice acestui fel de mâncare, în care carnea – ingredientul principal – fierbe până se transformă într-o pastă iute, sunt boabele de fasole roşie şi chimionul. Nu chimen – nu confundaţi şi nu înlocuiţi.
Mexicul cunoaşte două tipuri de chili con carne, unul popular, gătit cu carne tocată şi altul, mai preţios, gătit cu carnea de vită dintr-o friptură coaptă înăbuşit ore în şir. Mai jos găsiţi versiunea cu carne tocată, în cea mai rapidă formă a sa.
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 minute
- 450 grame de carne tocată slabă (vită sau amestec)
- 1 conservă de fasole (400-450 grame)
- 1 conservă roşii (400-450 grame)
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură ulei
- 2 ardei iuţi uscaţi sau 3-4 linguriţe boia de ardei iute
- 1 linguriţă de oregano uscat
- 1 linguriţă rasă de chimion măcinat
- 1 ceapă verde sau frunze de coriandru pentru decor
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
- Tocaţi ardeii iuţi, mare.
- Scurgeţi şi clătiţi fasolea cu apă rece.
- Roşiile, dacă sunt întregi, se taie cubuleţe.
- Tăiaţi ceapa verde în rondele.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi carnea tocată, ceapa şi usturoiul şi prăjiţi timp de 7-8 minute la foc mediu până când carnea devine brună.
[tip]Scurgeţi grăsimea în exces.[/tip] - Adăugaţi ardeii iuţi tăiaţi sau boiaua iute, oregano, chimionul şi puţină sare. Amestecaţi bine.
- Adăugaţi fasolea, roşiile cu sucul din conservă, pasta de tomate şi o jumătate de cană de apă.
- Lăsaţi fasolea să dea în clocot, reduceţi focul, acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic timp de 20 de minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Umpleţi patru vase de servire şi decoraţi-le cu rondele de ceapă verde sau coriandru.
Chili con carne se serveşte fierbinte, cu lipii de tortilla şi smântână.
[warning]Dacă doriţi ca mâncarea dumneavoastră să fie mai puţin picantă, scoateţi seminţele ardeilor iuţi sau reduceţi cantitatea de boia de ardei iute.[/warning]