Alăturarea unui sos chiftelelor este o metodă rapidă de a le transforma dintr-o gustare într-un fel principal. Iar sosul de roşii, à la marinara, este o opţiune foarte la îndemână. Dulce acrişor, aromat după gust, acest sos uşor de preparat transformă chiftelele dumneavoastră din cenuşărese în prinţese.
Există mai multe sosuri pe bază de roşii potrivite pentru chifteluţe, adaptate în funcţie de gustul fiecăruia. Mai jos găsiţi doar o sugestie pe care o puteţi folosi după cum doriţi.
Porţii: 4
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 20-24 chiftele mititele
- 2 linguri ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
- 50 grame de unt
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 1 cană de roşii tocate (sau 1 conservă cuburi de roşii)
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 lingură de făină
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1 lingură de busuioc tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Preparaţi chiftelele conform reţetei.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Într-o tigaie adâncă sau cratiţă încingeţi uleiul.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi-le până devin transparente.
- Adăugaţi făina şi rumeniţi-o uşor.
- Adăugaţi roşiile, zahărul şi pasta de tomate şi amestecaţi pentru a nu se forma cocoloaşe.
- Stingeţi totul cu 800 de mililitri de apă.
[tip]Pentru un plus de gust puteţi înlocui apa cu supă de pui sau vită. [/tip] - Adăugaţi busuiocul tocat şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute până când ceapa s-a înmuiat şi sosul s-a legat.
[tip]Dacă doriţi un sos mai fin sau s-au format cocoloaşe, puteţi pasa sosul înainte de a adăuga chiftelele în el.[/tip] - Asezonaţi cu sare, piper şi zahăr – dacă mai e cazul – şi adăugaţi untul tăiat cubuleţe.
- Adăugaţi chifteluţele în sos, lăsaţi să dea totul un clocot şi opriţi focul.
[tip]Untul adăugat în sosuri previne formarea crustei la suprafaţa acestora.[/tip] - Acoperiţi şi lăsaţi chiftelele în sos 20-30 de minute înainte de servire.
Chifteluţele marinate se servesc calde cu piure de cartofi sau cu paste, sau reci, în sandvişuri.
[note]În funcţie de modalitatea de servire, chiftelele se lasă mai mult sau mai puţin în sos. Dacă le serviţi ca atare sau în sandvişuri lăsaţi chiftelele să absoarbă cât mai mult sos însă, dacă intenţionaţi să le serviţi cu piure de cartofi sau paste, veţi avea nevoie de mai mult sos. [/note]
[tip]Puteţi aroma sosul în funcţie de gusturile dumneavoastră. Înlocuiţi, de exemplu, busuiocul cu mărar, oregano sau 2 foi de dafin.[/tip]
_______________________________________
Buna ziua. FFF bunnn.
SUper tare reteta azi am facuto E delicioasa:X 😉
Pentru un gust cu totul special, recomand sa adaugati tarhon (gasiti in piete frunze de tahon “murat” in sare sau otet).
Adaugati o sosului o lingurita de frunze, tocate marunt; aroma va fi deosebita!
mmmmmmmmmmm,ce gustare,vreau si eu ghiftelute,,,,,goog,good.
foarte buna…mai ales informatia cu untul…si bineinteles si rezultatul…eu in loc de busuioc am pus o lingurita de verdeturi a la provence si o foaie de dafin…da o aroma diferita:))
Am facut si eu reteta foarte buna…
nu i prea mult 800 gr apa????????
nu. dacă folosiţi pastă de tomate şi făină, sosul se va îngroşa prin fierbere. mai ales după adăugarea chiftelelor.
foarte buna reteta si simpla pentru mine de gust nu comentez si de timp ,PENTRU ASTA SINCERE FELICITARI SI MULTA SANATATE SI SA NE MAI SPUI RETETE ASA BN PUPICI DULCI CA SI TINE
Foarte buna reteta. Am pus busuioc, oregano, dafin, marar si patrunjel si a iesit de nota 10
Comments are closed.