Populare în întreaga regiune balcanică dar şi în ţările orientale, cu diferenţele de rigoare, chifteluţele din dovlecei sunt printe cele mai apreciate preparate ale verii. Spre deosebire de chifteluţele de dovlecei româneşti, gătite de cele mai multe ori cu usturoi, versiunea greceasă (kolokithokeftedes), cu origini declarat cretane, a acestei reţete se prepară cu feta pentru un plus de gust. Amestecul de verdeţuri şi sosul tzatziki cu care se servesc întregesc acest spectacol culinar.
[tip]Pentru versiunea de post, puteţi renunţa la feta pe care o înlocuiţi cu un cartof fiert.[/tip]
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 4 dovlecei medii
- 140 grame feta (se poate înlocui cu telemea)
- 4 cepe verzi
- 3 linguri de frunze de mentă tocate fin
- 2 linguri de mărar proaspăt, tocat fin
- 4 linguri de pesmet
- 1 ou mare
- jumătate de cană de faină
- sare
- piper
- ulei pentru prăjire
[note]În mod tradiţional, pentru prăjire se foloseşte uleiul de măsline, dar nu cel extravirgin.[/note]
Preparare:
- Spălaţi dovleceii.
- Tăiaţi dovleceii în 2 pe lungime.
- Scoateţi cu ajutorul unei linguri seminţele dovleceiilor.
- Dați dovleceii prin răzătoarea mare, cu tot cu coajă.
- Puneți dovleceii rași într-o strecurătoare mare și presărați cu sare. Lăsați-i să lase zeamă și să se scurgă cam 30 de minute.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa (cu tot cu partea verde), menta şi mărarul.
- Stoarceţi dovleceii rași cu mâna și puneți-i într-un castron.
- Adăugați verdeața, brânza feta mărunțită, ceapa verde tocată mărunt şi oul bătut.
- Amestecaţi bine.
- Încorporați făina și pesmetul. Veți obține o pastă moale dar nu cu prea multă zeamă.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
[tip] Având în vedere că brânza feta este sărată, potriviți cantitatea de sare în consecință. [/tip] - Încingeţi uleiul într-o tigaie sau cratiţă.
- Formaţi chifteluţele folosind o lingură de amestec pentru fiecare bucată.
- Cand uleiul este încins, luați cu lingura compoziție și puneți-o în tigaie. Aplatizaţi chifteaua cu dosul lingurii.
- Prăjiți chifteluțele cam 3-4 minute pe fiecare parte (chifteluțele trebuie să fie rumenite).
- Scoateți chifteluțele cu o spumieră pe o farfurie tapetată cu șervet de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Chifteluţele greceşti de dovlecei se servesc, calde sau la temperatura camerei, cu tzatziki și salată. Sunt ideale pentru ca umplutură pentru sandvişuri.