Ceva Bun

Chifle cu măsline şi oregano

Asemănătoare cu ciabatta, dar totuşi diferite, acestea chifle cu măsline şi oregane, pâinici prin definiţie mediteraneene, se regăsesc atât în tradiţia culinară a Italiei cât, mai ales,  în cea a Greciei.  Pregătite simplu, sau cu brânză de capră sfârâmată în ele, chiflele cu măsline şi oregano sunt de cele mai multe ori o mâncare în sine. Bătrânii greci le servesc, stropite cu ulei de măsline şi presărate cu sare de mare, la micul dejun.

Porţii: 6 chifle

Timp de preparare: 2 1/2 ore (cu tot cu timpul pentru dospire)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Cerneţi făina.
  2. Amestecaţi făina cu drojdia, sarea şi zahărul.
  3. Adăugaţi uleiul de măsline şi apă călduţă treptat (aproximativ 200 ml).
  4. Frământaţi bine pentru a obţine o cocă elastică, de consistenţă potrivită, care se desprinde de pe degete.
  5. Acoperiţi aluatul cu un prosop şi puneţi-l la dopsit, într-un loc cald, pentru 1 oră.
  6. Până dospeşte aluatul, rupeţi frunzele de pe tulpinile de oregano şi curăţaţi măslinele de sâmburi.
  7. Pregătiţi o tavă: ungeţi-o cu puţin ulei sau tapetaţi-o cu hârtie de pergament.
  8. Luaţi aluatul de la dospit şi frământaţi-l bine cu frunzuliţele de oregano şi măslinele tocate mare. Nu e o sarcină uşoară să încorporaţi ingredientele în coca ce pare a le respinge. Insistaţi 🙂
  9. Încălziţi cuptorul la 200 de grade.
  10. Împărţiţi coca în  6 bucăţi egale din care formaţi chifle (vezi foto). Aşezaţi chiflele în tavă, păstrând o distanţă egală între ele, şi lăsaţi-le să mai dospească o jumăte de oră.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru 20 de minute.
  12. După ce s-au copt, scoteţi chiflele din cuptor şi înveliţi-le într-un şervet curat pentru a le păstra proaspete.

[note]Nu folosiţi măsline înnegrite chimic (verificaţi eticheta). Cele mai bune măsline pentru această reţetă sunt măslinele proaspete Kalamata sau cele stafidite.  [/note]

print