Asemănătoare cu ciabatta, dar totuşi diferite, acestea chifle cu măsline şi oregane, pâinici prin definiţie mediteraneene, se regăsesc atât în tradiţia culinară a Italiei cât, mai ales, în cea a Greciei. Pregătite simplu, sau cu brânză de capră sfârâmată în ele, chiflele cu măsline şi oregano sunt de cele mai multe ori o mâncare în sine. Bătrânii greci le servesc, stropite cu ulei de măsline şi presărate cu sare de mare, la micul dejun.
Porţii: 6 chifle
Timp de preparare: 2 1/2 ore (cu tot cu timpul pentru dospire)
- 500 grame de făină
- 1 plic de drojdie uscată (7 grame)
- 2 linguriţe rase de sare
- 1 linguriţă rasă de zahăr
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 pumn de măsline negre
- 1 legăturică de oregano proaspăt
Preparare:
- Cerneţi făina.
- Amestecaţi făina cu drojdia, sarea şi zahărul.
- Adăugaţi uleiul de măsline şi apă călduţă treptat (aproximativ 200 ml).
- Frământaţi bine pentru a obţine o cocă elastică, de consistenţă potrivită, care se desprinde de pe degete.
- Acoperiţi aluatul cu un prosop şi puneţi-l la dopsit, într-un loc cald, pentru 1 oră.
- Până dospeşte aluatul, rupeţi frunzele de pe tulpinile de oregano şi curăţaţi măslinele de sâmburi.
- Pregătiţi o tavă: ungeţi-o cu puţin ulei sau tapetaţi-o cu hârtie de pergament.
- Luaţi aluatul de la dospit şi frământaţi-l bine cu frunzuliţele de oregano şi măslinele tocate mare. Nu e o sarcină uşoară să încorporaţi ingredientele în coca ce pare a le respinge. Insistaţi 🙂
- Încălziţi cuptorul la 200 de grade.
- Împărţiţi coca în 6 bucăţi egale din care formaţi chifle (vezi foto). Aşezaţi chiflele în tavă, păstrând o distanţă egală între ele, şi lăsaţi-le să mai dospească o jumăte de oră.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 20 de minute.
- După ce s-au copt, scoteţi chiflele din cuptor şi înveliţi-le într-un şervet curat pentru a le păstra proaspete.
[note]Nu folosiţi măsline înnegrite chimic (verificaţi eticheta). Cele mai bune măsline pentru această reţetă sunt măslinele proaspete Kalamata sau cele stafidite. [/note]