Varietate luxuriantă a clasicei New York Cheesecake, această reţetă are un plus de consistenţă şi gust dat de ciocolată. O reţetă pentru impresionat musafirii.
Porţii: 12
Timp preparare: 90 minute (plus 2 ore pentru răcire)
Ingrediente:
blat
- 80 de grame unt topit
- 150 grame biscuţi digestivi
- 1 lingură de zahăr
umplutură
- 1 kilogram cremă de brânză
- 200 gr zahăr alb tos
- 3 linguri făină
- 1 fiolă esenţă de vanilie (10 ml)
- 3 ouă mari, plus un gălbenuş
- un vârf de cuţit de sare
- 100 ml smântâna dulce
- 100 grame ciocolată neagră (min 65% cacao)
sirop (opţional)
- 1 cană de mure
- 3 linguri de zahăr tos
- 1 lingură zeamă de lămâie
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade C (foc mediu).
- Aşeazaţi hârtie de copt pe fundul unei tăvi rotunde cu marginea detaşabilă.
- Pregătiţi blatul – topiţi untul şi amestecaţi-l cu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul până când compoziţia devine omogenă.
- Cu ajutorul unei linguri întindeţi uniform blatul în forma de tort, presând bine.
- Introduceţi tava cam 10 minute în cuptor.
- Scoateţi tava şi lăsaţi blatul la răcit.
- Scădeţi temperatura cuptorului la 120 grade C.
- Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Păstraţi cele 4 gălbenuşuri şi 3 albuşuri separat.
- Puneţi brânza dulce într-un castron mare şi amestecaţi timp de 2 minute cu mixerul, la viteză mică.
- Adaugaţi treptat gălbenuşurile, zahărul, apoi făina şi un vârf de cuţit de sare, amestecând în tot acest timp cu mixerul.
- Separat, bateţi albuşurile spumă.
- Încorporaţi albuşurile şi esenţa de vanilie în compoziţia cu cremă de brânză amestecând uşor cu o spatulă sau cu o lingură de lemn curată.
- Păstraţi 6 linguri de compoziţie. Restul de cremă se toartă în tavă peste blatul răcit.
- Separat, sfărâmaţi ciocolata de menaj într-un vas adânc termorezistent.
- Încălziţi smântâna dulce într-o crăticioară până la punctul de fierbere.
- Turnaţi smântâna fierbinte peste ciocolată şi amestecaţi bine până când se transformă într-un sos.
- Amestecaţi sosul răcorit cu cele 6 linguri de amestec de brânză păstrate, obţinând o cremă fină de ciocolată.
- Turnaţi amestecul de ciocolată peste restul cremei din tavă.
- Introduceţi tava în cuptor pentru 40 de minute la 120 grade C.
- Opriţi focul şi lăsaţi prăjitura să se răcească odată cu cuptorul timp de două ore.
- Introduceţi prăjitura la rece, de preferat până a doua zi.
- Pentru sirop: zdrobiţi jumătate din cantitatea de mure cu furculiţa şi fierbeţi-o cinci minute împreună cu cele 3 linguri de zahăr, 1 lingură zeamă de lămâie şi 3 linguri de apă. Amestecaţi siropul răcit cu restul fructelor şi folosiţi-l ca topping pentru servire.
[tip]Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă cât se răceşte prăjitura.[/tip]