Cheesecake-ul cu ciocolată albă, marmorat cu fructe de pădure este un desert excepţional, cu atât mai mult cu cât este pregătit fără coacere. O bijuterie de desert pe cât de spectaculosă pe atât de simplu de realizat.
Reţetă: Cheesecake cu ciocolată albă şi fructe de pădure
Ingrediente:
- 350 grame ciocolată albă
- 600 grame mascarpone (sau cremă de brânză nesărată)
- 280 ml frişcă (din smântână dulce)
- 50 grame zahăr
- 1 farfurie fructe de pădure (cam 350 grame de zmeură, afine, mure)
- 10-12 căpşuni mici
- 5 linguri gem de căpşuni sau fructe de pădure
- 100 grame biscuiţi amaretti sau fursecuri cu cocos
- 1 vârf de cuţit sare
Preparare:
- Ungeţi o formă de cozonac cu puţin ulei.
- Spălaţi şi scurgeţi fructele de pădure.
- Tapetaţi fundul şi pereţii tăvii cu folie alimentară. Lăsaţi folia mai lungă decât tava deoarece va acoperi tot desertul.
- Rupeţi sau tocaţi ciocolata albă.
- Puneţi ciocolata să se topească împreună cu zahărul şi puţină sare într-un vas bain-marie (sau pe o cratiţă aşezată deasupra unei oale cu apă).
- Bateţi frişca.
- Încorporaţi în frişcă brânza mascarpone şi ciocolata albă topită şi răcorită.
- Într-un castron mic, pasaţi 2 linguri de gem şi amestecaţi-le uşor cu 1/3 din cantitatea de fructe de pădure.
- Turnaţi jumătate din amestecul de ciocolată albă, frişcă şi mascarpone
- Tasaţi şi nivelaţi bine.
- Adăugaţi amestecul de gem şi fructe într-un strat subţire.
- Adăugaţi restul de cremă de brânză şi nivelaţi.
- Tapetaţi suprafaţa cu biscuiţi amaretti sau fursecuri moi cu cocos. Presaţi uşor biscuiţii pentru a intra în cremă (vezi galeria foto).
[note]Nu uitaţi că acesta este blatul. Aranjaţi-l ca atare.[/note] - Înpachetaţi cu folie tava şi introduceţi-o la frigider pentru minim 6 ore înainte de de servire.
- Pentru servire: răsturnaţi prăjitura şi scoateţi tava; îndepărtaţi folia cu grijă.
- Pentru decor: fierbeţi 10 minute restul de gem (3 linguri) cu jumătate din cantitatea de căpşuni tăiate cubuleţe. Răciţi şi pasaţi.
- Decoraţi cu sirop de fructe peste care aşezaţi fructe de pădure şi bucăţele de căpşune.
Timp de preparare: 45 minute
Timp de “gătire”: 6 ore (la rece)
Porţii: 8-10
[tip]Pentru o versiune festivă, puteţi folosi o tavă circulară (tavă de tort cu pereţi detaşabili).[/tip]
[warning]În funcţie de tipul ciocolatei, cheesecake-ul poate să fie mai tare sau mai moale. Indiferent de cât de tare este, cel mai uşor îl puteţi felia folosind un cuţit încălzit în apă fierbinte şi şters înainte de a tăia. Cea mai simplă metodă pentru a avea un desert uşor de tăiat este introducerea la congelator pentru 30 de minute înainte de decorare şi servire.[/warning]