O prăjitură simplă şi eficientă. Un pound cake sau quatre-quarts, copt cuminte pe un pat de ananas şi însiropat cu sucurile fructului. Acest chec cu ananas este un desert răsturnat pentru a scoate la iveală ananasul copt-caramelizat. Răsfăţaţi-vă cu această prăjitură gata într-o oră.
Vezi aici rețeta video de chec simplu sau cu cacao.
Reţetă: Chec cu ananas
Ingrediente:
- 1 ananas (sau 1 cutie de rondele de ananas în sirop)
- 3 ouă
- 200 grame de unt (tăiat cubuleţe, la temperatura camerei)
- 200 grame făină
- 180 grame zahăr, plus 3 linguri
- 1 plic praf de copt (10 grame)
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 lingură zahăr brun
- 2 linguri gem de caise
- unt şi făină pentru tapetat tava
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Ungeţi o tavă de tort cu pereţi detaşabili cu unt şi pudraţi-o cu făină.
- Curăţaţi ananasul şi tăiaţi-l rondele groase de 1 centimetru. Dacă mijlocul este prea tare, îndepărtaţi-l.
- Puneţi la fiert o cană de apă cu 3 linguri de zahăr şi capetele ananasului, curăţat de coajă. Fierbeţi 20 de minute până când fructul se înmoaie, pentru a obţine un sirop. Strecuraţi şi păstraţi siropul.
[note]Dacă folosiţi ananas din conservă, scoateţi doar fructul din sirop şi păstraţi siropul.[/note] - Turnaţi zahărul brun pe fundul tăvii şi aşezaţi rondele de ananas peste.
[tip]Verificaţi, înainte de a pudra tava cu făină dispunerea rondelelor de ananas care trebuie să acopere cât mai bine fundul tăvii. Ajustaţi-le în consecinţă.[/tip] - Amestecaţi untul cu cele 180 grame de zahăr şi zahărul vanilat cu un mixer la viteză mare până când untul se transformă în spumă şi granulele de zahăr se topesc.
- Încorporaţi treptat ouăle. Adăugaţi oul următor doar după cel anterior a fost încorporat.
- Încorporaţi, uşor, cu ajutorul unui tel, făina, praful de copt şi coaja de lămâie.
- Turnaţi coca peste feliile de ananas din tavă şi nivelaţi.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 35-40 de minute. Verificaţi cu o scobitoare dacă aluatul este copt.
- Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească.
- Înţepaţi din loc în loc prăjitura cu o frigăruie de lemn sau metal şi însiropaţi-o cu 4-5 linguri de sirop din compot sau cel obţinut de dumneavoastră.
- Îndepărtaţi inelul exterior al tăvii şi, cu ajutorul unei farfurii, răsturnaţi prăjitura.
[warning]Înainte de a îndepărta inelul, desprindeţi prăjitura de margini cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire.[/warning] - Ungeţi prăjitura cu gem de caise amestecat cu 2 linguri de sirop pentru a-i da luciu.
- Prăjitura răsturantă cu ananas se serveşte rece, ca atare sau cu 1 lingură de frişcă sau 1 cupă de îngheţată de vanilie.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de preparare: 1 oră
Porții: 6