Pe pâinea caldă ar trebui să pui doar ulei de măsline. Sau unt proaspăt. Poate smântână. Dar ai prins ideea. E un articol despre ce să punem pe pâine, despre bazele unui sandwich. Pentru nu există nimic mai dureros decât o mâncare proastă din ingrediente bune. De aceea, când ai o pită ţărănească, o pâine de casa cu drojdie uscată, nu e nimic mai deprimant decât lipsa ideilor. Pentru că de multe ori ne lăsăm înşelaţi de aparenţe, de ce e deasupra pe un sandwich, despre ingredientul cel mai vizibil, când de fapt e vorba de ce îl leagă de pâine, de liantul care face ca ingredientul să fie un sandwich şi nu un exponat.
Dar ce se pune pe pâine? Aşa cum o să vedeţi mai jos, de regulă sunt grăsimile, cele care dau greutatea întregului, fie că sunt vegetale sau animale. Dincolo de clasicul ulei şi ulei, există o lume complexă, dar atât de simplă, care aşteaptă să fie descoperită.
Hummus
Dincolo de faptul că poate să fie simplu (din năut, lămâie, ulei de măsline şi sare) sau combinat cu sfeclă fiartă sau coaptă (!) sau dovleac copt, hummusul e genial ca bază.
Cu ce merge? Cu vinete, dovlecei, ardei gras şi ceapă, singure sau împreună, la grătar sau tigaie, cu ulei de măsline, usturoi şi oţet balsamic. Cu brânză veche sfârâmată deasupra şi câteva picături de miere. Cu feliuţe de şuncă sau de cârnaţi gătiţi foarte puţin în tigaie sau la grill electric. Cu sardine din conservă şi rucula. Cu ciuperci sotate. Cu şniţel de pui tăiat fâşii. Cu spanac crud şi nuci. Ai prins ideea? Cu foarte multe. Inclusiv cu marmeladă de gutui!
Unt
Untul e bun ca atare ca bază de sandwichi-uri , dar şi mai mai bun e pentru că se poate amesteca cu alte ingredente care să-l facă special în sine. Cu trufe tocate, sare şi ulei de măsline. Cu anşoa, care îi dă intensitate şi profunzime. Cu ierburi, în special cu ceapă crudă şi mărar. Cu piper şi miere, excelent pentru mezeluri. Cu ulei iute, pentru sandwich-uri picante. Cu usturoi, pentru aproape orice sandwich.
Avocado
Tăiat felii subţiri, cubuleţe sau zdrobit cu furculiţa, amestecat cu ulei de măsline şi sare, avocado-ul are un gust relativ neutru dar conţinutul mare de grăsimi vegetale îl face perfect pentru aproape orice ingredient adăugat. El însuşi se poate amesteca cu ulei de susan şi usturoi sau cu muştar. Cu ce merge? Cu ouă fierte tari, cu ton şi somon, cu fâşii de parmezan, cu ciuperci sotate, cu bacon crocant, cu creveţi fierţi sau sotaţi cu usturoi. Dar cu ce nu merge?!
Unt de arahide
Sandwich-ul preferat al lui Elvis Preley era format din pâine, unt de arahide, bacon prăjit şi sirop de arţar. De fapt îi şi poartă numele în multe localuri care îl servesc. Pentru noi e o noutate utilizarea lui, dar grăsimile pe bază de seminţe şi nuci se folosesc în multe bucătării, atât pentru sandwich-iuri dulci cât şi sărate, pentru că untul de arahide e gras, sărat şi dulce. Sărate? Bacon sau cârnăciori sau cuburi prăjite de pui. Sote de conopidă cu usturoi. Ciuperci sotate cu oţet balsamic. Vinete la grătar, cu ulei de măsline şi usturoi. Dulci? O infinitate. Nutella de exemplu. Banane şi miere. Sau banane caramelizate în unt cu zahăr şi rom. Felii de măr copt, nuci şi miere. Gemuri, în special din fructe roşii.
Şi lista poate continua…