O reţetă de vară, menită să utilizeze castraveţii ce se pregătesc să dea în copt şi să domolească pofta de murături. Aşadar, o reţetă de murături “instant”, gata într-o săptămână, pentru a vă bucura mai repede de aceşti castraveţi muraţi-cruzi.
Porţii: 2,5 kilograme
Timp de preparare: 40 de minute (plus 1 săptămână)
Ingrediente:
- 2,5 kilograme castraveţi de sezon (nu de seră)
- 5 linguri de sare mare
- 8 căţei de usturoi
- 1 lingură boabe de muştar
- 1 lingură boabe de piper
- 3 foi de dafin
- 2-3 tulpini mărar (crud sau uscat)
- 1-2 rădăcini hrean
- 3-4 tulpini leuştean sau ţelină
- 1 tulpină de tarhon sau cimbru (opţional)
Preparare:
- Spălaţi bine un borcan de 5 litri şi clătiţi-l cu apă rece.
- Spălaţi verdeţurile.
- Curăţaţi hreanul şi usturoiul.
- Spălaţi cu apă rece castraveţii şi îndepărtaţi-le eventualele flori uscate de la capete.
- Puneţi la fiert 2,5 litri de apă cu 5 linguri de sare.
- Formaţi un “pat” din tulpini de mărar, leuştean sau ţelină pe fundul borcanului.
- “Stivuiţi” castraveţii cât mai apropiaţi unul de altul în borcan.
- Îndesaţi tulpinile de verdeţuri şi hreanul tăiat pe lungime printre castraveţi.
- Adăugaţi peste castraveţi foile de dafin, usturoiul şi boabele de piper şi muştar.
- Când apa dă în clocot şi sarea s-a topit, turnaţi-o peste castraveţi în borcan.
- Închideţi borcanul imediat cu folie (şi legaţi cu sfoară) sau capac, etanş.
- Depozitaţi borcanul, după ce s-a răcit, în cămară, pentru cel puţin o săptămână.
[tip]Dacă doriţi să grăbiţi procesul de murare, lăsaţi borcanul într-un loc însorit (ex. în geam)[/tip]
[note]Zeama din borcan se va tulbura, în mod natural, în timpul procesului de murare.[/note]