Cartofii franţuzeşti nu sunt, în ciuda numelui lor, o reţetă franţuzească, ci reprezintă replica autohtonă – cunoscută regional şi sub numele de cartofi cu ouă răscoapte la cuptor – adaptată după cartofii Dauphinoises. Numele cartofilor franţuzeşti apare în cărţile de bucate româneşti încă de la sfârşitul secolului trecut, iar în perioada interbelică deja multe restaurante serveau această delicatesă ovo-lacto-vegetariană. O reţetă extraordinar de gustoasă, dar nerecomandată persoanelor cu un colesterol crescut.
Porţii: 4
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
- 1,2 kilograme cartofi (de preferinţă roşii)
- 6 ouă
- 400 ml smântână
- 140 grame unt topit
- 2-3 linguri pesmet
- sare
- piper
Preparare:
- Spălaţi bine cartofii.
- Puneţi la fiert cartofii necurăţaţi în apă cu sare pentru minim 20 de minute (timpul de fierbere depinde de dimensiunea lor). Fierbeţi cartofii până pot fi străpunşi cu furculiţa.
- Fierbeţi ouăle tari 1o minute din momentul în care începe să fiarbă apa.
[tip]Pentru a se putea curăţa uşor, ouăle şi cartofii se scufundă imediat după fierbere în apă foarte rece.[/tip] - Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mediu).
- După ce s-au răcit, curăţaţi de coajă ouăle şi cartofii.
- Tăiaţi ouăle şi cartofii în rondele de 4-5 milimetri grosime.
- Ungeţi un vas termorezistent cu unt topit.
- Adăugaţi 2 linguri de smântână și întindeți-le pe fundul vasului.
- Formaţi un strat gros din rondele de cartofi.
- Adăugaţi un strat de ouă rondele.
- Stropiţi cu unt şi adăugaţi smântână într-un nou strat.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Repetaţi operaţiunea până terminați cartofii și oăule. Încheiaţi cu un strat de cartofi.
- Adăugaţi restul de unt şi smântână. Nivelați bine smântâna cu o lingură.
- Presăraţi cu pesmet.
- Introduceţi la cuptor pentru 30-40 de minute, până când pesmetul se rumeneşte la suprafaţă.
Cartofii franţuzeşti se servesc calzi sau la temperatura camerei, ca fel principal sau garnitură.