Dacă vrei să transformi o mâncare de vegetariană sau de post într-o delicatesă trebuie să îi adaugi doar câţiva hribi. La fel se întâmplă şi cu cartofii aceştia modeşti, nişte fierturi oarecare, dar care se transformă ca o broască din poveste dacă le alături câţiva hribi, câteva picături de ulei şi un căţel de usturoi. Pătrunjelul e bonus. O reţetă simplă şi săţioasă : cartofi cu hribi.
[readalso]Vezi şi cartofii cu rozmarin.[/readalso]
Reţetă: Cartofi cu hribi
Ingrediente:
- 800 grame cartofi (fără coajă)
- un pumn de hribi uscaţi (sau jumătate de kilogram proaspeţi)
- 3 căţei de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri pătrunjel tocat
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Lăsaţi la înmuiat hribii peste noapte în 500 ml de apă sau supă de legume.
- Tăiaţi cartofii în cuburi şi puneţi-i la fiert în apă rece, cu o lingură de ulei şi 1 lingură rasă de sare, la foc mic.
- Fierbeţi cartofii (cam 20 de minute din momentul în care clocoteşte apa), strecuraţi-i şi transferaţi-i în apă foarte rece pentru a le opri fierberea.
- Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l.
- Tocaţi ciupercile.
[note]Dacă hribii sunt proaspeţi, tocaţi-i mare, sotaţi-i fără grăsime până se evaporă zeama şi ei, adăugaţi uleiul de măsline, usturoiul şi cartofii.[/note] - Încingeţi uleiul şi sotaţi ciupercile 30 de secunde.
- Adăugaţi 3-4 linguri din apa în care s-au hidratat şi lăsaţi să scadă.
- Adăugaţi usturoiul şi, după câteva secunde, cartofii.
- Amestecaţi uşor pentru ca fiecare cartof să se impregneze cu aroma ciupercilor şi a usturoiului.
- Serviţi cu pătrunjel proaspăt tocat şi piper proaspăt râşnit.
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porţii: 4
Cartofii cu hribi se servesc ca atare sau ca garnitură pentru fripturi.