O adevărată operă de artă. O sculptură de gust şi totodată un monument închinat carbohidraţilor. Oricum, cartoful întreg, copt la cuptor şi stropit cu unt, umplut cu bacon crocant şi gratinat cu parmezan, este o capodoperă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:
- 4 cartofi mari
- 200 de grame de bacon feliat subţire
- 100 de grame de unt topit
- 50 de grame de parmezan ras
- sare şi piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade Celsius (între minim şi mediu).
- Curăţaţi cartofii şi crestaţi-i din loc în loc, la distanţa de o jumătate de centimetru (vezi foto)
- Aşezaţi cartofii într-o tavă. Săraţi şi piperaţi cartofii, stropiţi-i cu unt topit şi introduceţi tava la cuptor pentru 15 minute, acoperií cu o folie de aluminiu.
- Feliaţi baconul subţire şi răzuiţi parmezanul.
- După 15-20 de minute, feliile cartofilor încep să se desprindă una de cealaltă, scoateţi cartofii din cuptor şi intercalaţi între crestături feliile de bacon.
- Stropiţi cartofii cu unt topit şi introduceţi tava din nou la cuptor pentru încă 20-25 de minute.
- După ce cartofii s-au făcut, scoateţi tava de la cuptor şi presăraţi imediat parmezan pe fiecare cartof.
Cartofii cu bacon şi parmezan se servesc calzi, ca mâncare în sine, garnitură sau aperitiv.
[tip]Pentru gratinare puteţi folosi şi caşcaval. În acest caz gratinaţi cartofii cu 3-4 minute înainte de a scoate tava din cuptor.[/tip]
[tip]Dacă nu aveţi un feliator electric acasă sau un cuţit foarte bun, cumpăraţi baconul gata feliat sau rugaţi vânzătorul de la magazin să vi-l felieze.[/tip]