O adevărată operă de artă. O sculptură de gust şi totodată un monument închinat carbohidraţilor. Oricum, cartoful întreg, copt la cuptor şi stropit cu unt, umplut cu bacon crocant şi gratinat cu parmezan, este o capodoperă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:
- 4 cartofi mari
- 200 de grame de bacon feliat subţire
- 100 de grame de unt topit
- 50 de grame de parmezan ras
- sare şi piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade Celsius (între minim şi mediu).
- Curăţaţi cartofii şi crestaţi-i din loc în loc, la distanţa de o jumătate de centimetru (vezi foto)
- Aşezaţi cartofii într-o tavă. Săraţi şi piperaţi cartofii, stropiţi-i cu unt topit şi introduceţi tava la cuptor pentru 15 minute, acoperií cu o folie de aluminiu.
- Feliaţi baconul subţire şi răzuiţi parmezanul.
- După 15-20 de minute, feliile cartofilor încep să se desprindă una de cealaltă, scoateţi cartofii din cuptor şi intercalaţi între crestături feliile de bacon.
- Stropiţi cartofii cu unt topit şi introduceţi tava din nou la cuptor pentru încă 20-25 de minute.
- După ce cartofii s-au făcut, scoateţi tava de la cuptor şi presăraţi imediat parmezan pe fiecare cartof.
Cartofii cu bacon şi parmezan se servesc calzi, ca mâncare în sine, garnitură sau aperitiv.
[tip]Pentru gratinare puteţi folosi şi caşcaval. În acest caz gratinaţi cartofii cu 3-4 minute înainte de a scoate tava din cuptor.[/tip]
[tip]Dacă nu aveţi un feliator electric acasă sau un cuţit foarte bun, cumpăraţi baconul gata feliat sau rugaţi vânzătorul de la magazin să vi-l felieze.[/tip]
UN DELICIU. RECOMAD TUTUROR “POFTICIOSILOR” ACEASTA RETETA SIMPLA SI RAPIDA.
Am facut in seara asta, excelenta reteta. In jumatate din cartofi am pus in loc de bacon niste carnaciori iuti, feliati subtiri, si au iesit foarte buni 🙂
Am incercat si eu reteta.. si daca lasam cuptorul la 150 de grade, cred ca nu se faceau in veci 🙂 Sigur e bine scris? Am preincalzit cuptorul si abia s-au desfacut un pic dupa jumate de ora. Si am ridicat temperatura la 180 de grade si asa a mers mai bine 🙂
Ar trebui sa precizati gradele pentru ce tip de cuptor. Al meu este electric..
In rest, reteta foarte buna.. mai fac 🙂
@Dana, ai dreptate, sunt incurcate cifrele. Sunt 15 minute la 200 de grade, nu 20 de minute la 150, in prima faza. Si mai bine ar fi ca sa acoperi cartofii in prima faza a procesului de preparare, cu o folie de aluminiu.
Multumim de avertizare!
Am facut si eu cartofi crestati cu bacon si cascaval tavaliti prin unt si deasupra gratinati cu cascaval ras si smintina cu putina sare peste ei sint la cuptora 200grade abia astept sa vad ce bunatati au iesit .pt prinz
am facut si au iesit deliciosi,doar ca in loc de parmezan am folosit cascaval
Comments are closed.