Metodă tradiţională de conservare a cărnii de porc, alături de afumare, carnea la garniţă (vas de metal pentru transportat lichide), aşa cum mai este ea numită tradiţional, este echivalentul ouălor de ciocolată cu surprize: nu ştii niciodată ce bucurie o să descoperi dincolo de untură. Carnea de porc astfel conservată este ideală pentru a fi folosită ca atare alături de mâncăruri pe bază de cartofi, varză sau fasole, sau se poate folosi la gătit alte reţete. Rețeta de carne de porc și cârnați în untură nu este una dificilă, însă necesită timp și răbdare.
Reţetă: Carne de porc și cârnați în untură
Ingrediente:
- carne de porc proaspătă (pulpă, spată)
- cârnaţi proaspeţi de porc
- untură de porc
- boabe de ienibahar, foi de dafin (opţional)
- sare
Preparare:
- Tăiaţi carnea de porc în bucăţi mărişoare.
- Procedaţi la fel cu cârnaţii.
- Topiţi untura într-o cratiţă adâncă.
- Adăugaţi la fiecare kilogram de untură 1 linguriţă de sare.
- Prăjiţi carnea, la foc mic timp de aproximativ 90-120 minute, în funcţie de cantitate.
- Scoateţi carnea cu o spumieră şi adăugaţi cârnaţii.
- Prăjiţi cârnaţii 30 de minute la foc mic.
- Scoateţi cârnaţii.
- Aşezaţi cârnaţii şi carnea în vase de ceramică, smălţuite sau borcane curate şi uscate.
- Turnaţi untura peste carne.
- Păstraţi carnea la rece.
[note]Carnea şi cârnaţii în untură se păstrează la rece: frigider, cămară, beci, etc. După o lună-o lună şi jumătate, carnea se reîncălzeşte în untură: se dă un clocot pe foc mic sau pe bain marie.[/note] - Carnea şi cârnaţii în untură se consumă ca atare sau se folosesc pentru alte preparate. Untura se poate folosi la gătit.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
Porții: câte ies 🙂