Specie originară din bazinul Mării Mediterane, Caperul (Capparis spinosa L.) este un arbust spinos cu frunze rotunjite și flori alb-rozalii. Caperele sunt mugurii acestui arbust, de culoare verde-măsliniu, care se consumă în calitate de condiment.
În prezent, caperul se cultivă în Cipru, Grecia (unde se consumă și fructul de caper și frunzele acestuia), Franța, Italia, Spania, Algeria.
Caperele se comercializează murate în oțet sau în sare; cele murate în oțet au un termen de valabilitate mai mare.
În funcție de mărimea lor, caperele pot fi: non-pareil (cele mai mici, de până la 7 mm în diametru), surfines (7-8 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 m) și grusas (mai mari de 14 mm).
Foarte populare în bucătăriile de la Marea Mediterană, caperele sunt un ingredient des folosit la salate, sosuri (sosul tartar, de exemplu), mâncăruri cu carne și pește.
Gustul lor astrigent, proaspăt și ușor picant este preferat în combinații cu somon, păstrăv, miel, dar și cu alte cărnuri roșii ca vita și porcul.
Utilizarea lor datează din timpurile vechi, caperele fiind menționate în Biblie, în scrierile grecului Dioscoride, dar și în Epopeea lui Ghilgameș.
Date nutriționale pentru 100 g de capere gătite
- Calorii 20 kcal 100 kJ
- Carbohidrați 5 g, din care zaharuri 0.4 g, fibre 3 g
- Grăsimi 0.9 g
- Proteine 2 g
- Vitamina C 4 mg 7%
- Fier 1.7 mg 14%
- Sodiu 2960 mg 129%
Termenul de capere se traduce în principalele limbi europene astfel: capers (engleză), câpre, fabagelle (franceză), Kaper (germană), Κάππαρη kappari (greacă), cappero (italiană), alcaparra, caparra, tápana (spaniolă).
Surse foto: bonappetit.com