Cafeaua de bună calitatea are un profil organoleptic complex, care depinde, însă, de mulți factori ca varietatea, tipul de climă în care a fost cultivată, solul, modalitatea de procesare și de prăjire. Atunci când ne facem o ceașcă de cafea, ajungem din nou să scoatem ce e mai bun din boabe în funcție de temperatura apei, de metoda pe care o folosim.

Dar, pentru iubitorii de cafea, există întotdeauna loc de mai bine. Așa au apărut și cafelele aromate cu diverse condimente de la vanilie la anason și care acum se servesc în cafenele specializate. Dacă vrei să încerci la tine acasă cafea cu condimente, iată 3 nivele diferite de complexitate.

Mai întâi o observație importantă: cafeaua care se combină cel mai bine cu condimentele este cea mai prăjită (dark roasted). Boabele prea prăjite tind să dea o amăreală neplăcută cafelei, dar condimentele nu doar că ne scapă de această amăreală ci îi cresc savoarea cafelei.

Nivelul 1: vanilie sau scorțișoară

Cea mai simplă variantă de a încerca să schimbi profilul unei cafele este să îi adaugi vanilie sau scorțișoară. Folosește păstaie de vanilie, nu esență. Și rulou de scorțișoară. Metoda cea mai simplă este să faci ceașca de cafea și să o infuzezi mai apoi cu vanilie sau scorțișoară. O metodă diferită, dar care adaugă profunzime, este să amesteci cafeaua măcinată cu condimentele și apoi să o prepari. În felul acesta ai mai multă aromă.

Nivelul 2: anason stelat, cuișoare sau cardamom

Aceste mirodenii sunt mai puternice la gust decât vanilia și scorțișoara. Dintre toate, cuișoarele tind să fie cele mai tari la gust și trebuie folosite în cantități mici. Se procedează la fel ca mai sus: fie macini condimentele și le adaugi în cafeaua măcinată ca apoi să prepari cafeaua. Fie adaugi puțină pudră sau condimentul întreg (boabe de cardamom, cuișoare întregi) în cafeaua gata făcută. Ca să te obișnuiești cu cafeaua aromată în acest fel, adaugă la început cantități foarte mici. Mai apoi, poți mări cantitatea.

Nivelul 3: piper sau fulgi de ardei iute

Nu doar aromat ci și picant. Cafeaua cu piper sau cu ardei iute are o profunzime aparte, iar pentru amatorii de mirodenii este un amestec irezistibil.

Unele din cafelele aromate se pot prepara și cu lapte, în special cele cu vanilie sau scorțișoară. Dac ești parsionat de cafea și o macini tu acasă, nu uita că poți folosi râșnița și la condimente. Se curăță ușor cu zahăr sau sare grujoasă. Dacă vrei să prepari condimentele în avans, le poți măcina și păstra. Depozitarea condimentelor este importantă pentru a le păstra aroma: se pun în recipiente bine închise, nu se expun la lumina soarelui sau la căldură.

print