Burgerii sau chiftelele de peşte au la bază aceeaşi compoziţie (peşte, cartofi şi/sau pesmet, ou şi mirodenii); singura diferenţă e etapa finală a realizării lor: modelarea în formă de discuri plate sau chiftele rotunde şi frigerea lor pe plită, respectiv în baie de ulei.
Porţii: 4
Timp de preparare: 45 de minute (plus 2 ore la rece pentru burgeri)
Ingrediente:
- 600 grame file de peşte (de ex. crap, cod sau cod în amestec cu somon, pangasius, şalău, somon etc)
- 2 cartofi
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 2 cepe verzi (sau 1 uscată)
- 4 căţei de usturoi
- 1-2 linguri pesmet
- 1 linguriţă rasă nucsoara
- 2 linguri verdeaţă tocată (pătrunjel şi/sau mărar)
- 1 lingură rasă boia de ardei dulce (opţional, pentru culoare)
- sare
- piper
suplimentar, pentru chiftele:
- 2-3 linguri făină
- ulei pentru prăjit
Preparare:
compoziţia
- Curăţaţi cartofii, tocaţi-i mare şi puneţi-i la fiert în apă cu puţină sare, ca pentru piure.
- Până fierb cartofii, curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt. Dacă folosiţi ceapă verde, tăiaţi cozile rondele.
- Tocaţi fileurile de peştele (în maşina de tocat, în robot sau din cuţit).
- Scurgeţi cartofii şi zdrobiţi-i bine cu o furculiţă.
- Amestecaţi cartofii răcoriţi puţin cu peştele, oul şi gălbenuşul, ceapa şi usturoiul.
- Frământaţi bine şi adăugaţi pesmet cât să lege compoziţia.
- Adăugaţi nucşoara, boiaua de ardei, sare şi piper după gust, verdeaţă.
- Omogenizaţi bine.
chiftele
- Formaţi chiftele rotunde, cu diametrul de aproximativ 3 centimetri, cu mâna uşor umezită.
- Treceţi chiftelele prin făină şi scuturaţi-le de făina excesivă.
- Prăjiţi chiftele în ulei încins.
- Scoateţi chiftelele şi scurgeţi-le de excesul de grăsime pe un şervet de hârtie.
burgeri
- Formaţi burgeri cu mâna uşor umezită în apă. Cea mai simplă metodă de formare a burgerilor este să întindeţi compoziţia într-un strat gros de 2 degete pe suprafaţa de lucru şi să tăiaţi discuri rotunde cu un inel de bucătărie sau pahar mare. Aplatizaţi şi rotunjiţi discurile obţinute.
- Acoperiţi burgerii cu o folie alimentară şi introduceţi-i la rece pentru 2 ore pentru a permite compoziţiei să se lege.
- Scoateţi burgerii de la rece şi frigeţi-i pe grătar, plită sau tigaie teflonată.
Imi plac hamburgerele, am sa le fac.
faina reteta
eu fac chiftele cu somon si sunt tare bune
Comments are closed.