Pentru cei care în copilărie au frecventat grădiniţele cu program prelungit este foarte posibil ca mirosul grişului cu lapte, tivit cu o dâră de sirop de fructe, să fie prima amintire culinară, a vieţii şi a dimineţilor de la grădi. Din amestecul cremos al grişului cu lapte se hrăneşte plăcerea primordială pentru dulce.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 5 pahare de lapte
- 1 pahar de griş
- 1 jumătate de pahar de zahăr
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 vârf de cuţit de bicarbonat (dacă nu știți cât de proaspăt este laptele; bicarbonatul previne brânzirea laptelui)
- 1 plic de zahăr vanilat
- 50 grame de unt
- sirop de fructe sau gem pentru servire
Preparare:
- Puneţi laptele la fiert, la foc mic, într-o crăticioară.
- Adăugaţi sarea, bicarbonatul, zahărul şi zahărul vanilat.
- Când se apropie de punctul de fierbere, adăugaţi grişul treptat, amestecând tot timpul cu un tel sau lingură.
- Fierbeţi câteva minute, amestecând constant, până obţineţi o cremă ca o mămăligă moale.
- Adăugaţi untul tăiat bucăţele, omogenizaţi şi luaţi de pe foc.
- Turnaţi grişul în farfurii şi adăugaţi, pe margine, câte 1-2 linguri de sirop în fiecare farfurie.
Serviţi grişul imediat.
[tip]Dacă nu vă plac siropurile de fructe, puteţi servi grişul simplu sau pudrat cu cacao şi zahăr.[/tip]
[warning]Nu adăugaţi siropul decât înainte de servire, mai ales dacă grişul este foarte fierbinte.[/warning]