Dacă aţi făcut prea mulţi cozonaci (valabil şi pentru panettone sau alte asemenea bunătăţi, simple sau cu umplutură) şi nu s-au consumat în totalitate, nu e un motiv de supărare ci, dimpotrivă, unul de bucurie pentru că din ei s-a inventat această budincă minunată, variantă rafinată a budincii de pâine. Budinca de cozonac este un mod excelent de a folosi resturile de cozonac rămase după sărbători.
Reţetă: Budincă de cozonac
Ingrediente
- 500 grame cozonac vechi
- 4 ouă întregi
- 4 gălbenuşuri
- 400 ml smântână dulce
- 400 ml lapte dulce
- 180 grame zahăr
- 1 lingură esenţă de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
- 100 grame stafide (opţional)
Preparare
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatură medie spre mică).
- Într-o oală, fierbeţi laptele cu smânăna dulce la foc foarte mic.
- Până fierbe laptele, tăiaţi cozonacul în cuburi mărişoare (cu latura de 2 degete).
- Într-un vas adânc, bateţi ouăle cu gălbenuşurile, zahărul şi esenţa de vanilie până zahărul prinde a se dizolva.
- Turnaţi câte foarte puţin lapte cald şi încorporaţi-l în ouă.
[warning]Nu vă grăbiţi deoarece riscaţi să coagulaţi ouăle.[/warning] - Amestecaţi treptat tot amestecul de ouă cu cel de smântână.
- Puneţi cozonacul şi stafidele într-o tavă (de preferinţă una antiaderentă).
- Turnaţi amestecul de lapte/smântână/ouă peste cozonac, apoi adăugaţi şi stafidele.
- Lăsaţi 2-3 minute cozonacul să absoarbă amestecul lichid şi amestecaţi (cozonacul nu trebuie să absoarbă tot lichidul).
- Introduceţi la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu spre mic.
- Budinca este coaptă când s-a legat bine, iar cuţitul introdus în mijloc iese uşor umed.
- Lăsaţi să se răcească şi scoateţi budinca din tavă.
- Budinca din cozonac este extraordinară atât simplă cât şi cu sosuri de vanilie sau ciocolată sau îngheţată.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de preparare: 40 minute
Porții: 8