Una dintre cele mai simple reţete, care combină practic 2 ingrediente şi 3 mirodenii. O reţetă ideală pentru post sau ca garnitură pentru fripturi ori cărnuri la grătar – budinca de cartofi la cuptor. Simplă ca bună ziua, dar sățioasă și gustoasă.
Reţetă: Budinca de cartofi
Ingrediente:
- 1,2 kilograme de cartofi
- 2 cepe mari
- 4 linguri ulei (de floarea soarelui sau măsline)
- 2 căni de supă (sau de apă şi 1 lingură concentrat de legume)
- 1 lingură rasă pudră de curry (opţional)
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 165ºC (temperatură medie).
- Curăţaţi ceapa şi cartofii.
- Tăiaţi cartofii în rondele groase de o jumătate de centimetru.
- Tăiaţi ceapa în rondele subţiri.
- Întercalaţi în straturi ceapa şi cartofii, începând şi terminând cu cartofii, într-un vas termorezistent, de preferinţă cu capac (Jena, de ex.).
- Amestecaţi supa – sau apa fierbinte împreună cu concentratul de legume – cu pudra de curry, uleiul şi 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat.
- Turnaţi amestecul peste cartofi.
- Acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 1 oră.
- În ultimele 10-15 minute scoateţi capacul şi lăsaţi să se rumenească la suprafaţă.
- Budinca de cartofi de post se serveşte fierbinte sau rece, ca atare sau cu diverse garnituri. Este ideală alături de 1 lingură de iaurt gras atunci când nu ţineţi post.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 1 oră
Porții: 4