Una dintre cele mai simple reţete, care combină practic 2 ingrediente şi 3 mirodenii. O reţetă ideală pentru post sau ca garnitură pentru fripturi ori cărnuri la grătar – budinca de cartofi la cuptor. Simplă ca bună ziua, dar sățioasă și gustoasă.


Reţetă: Budinca de cartofi

budinca de cartofi

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme de cartofi
  • 2 cepe mari
  • 4 linguri ulei (de floarea soarelui sau măsline)
  • 2 căni de supă (sau de apă şi 1 lingură concentrat de legume)
  • 1 lingură rasă pudră de curry (opţional)
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 165ºC (temperatură medie).
  2. Curăţaţi ceapa şi cartofii.
  3. Tăiaţi cartofii în rondele groase de o jumătate de centimetru.
  4. Tăiaţi ceapa în rondele subţiri.
  5. Întercalaţi în straturi ceapa şi cartofii, începând şi terminând cu cartofii, într-un vas termorezistent, de preferinţă cu capac (Jena, de ex.).
  6. Amestecaţi supa – sau apa fierbinte împreună cu concentratul de legume – cu pudra de curry, uleiul şi 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat.
  7. Turnaţi amestecul peste cartofi.
  8. Acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 1 oră.
  9. În ultimele 10-15 minute scoateţi capacul şi lăsaţi să se rumenească la suprafaţă.
  10. Budinca de cartofi de post se serveşte fierbinte sau rece, ca atare sau cu diverse garnituri. Este ideală alături de 1 lingură de iaurt gras atunci când nu ţineţi post.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 4

print