Brioşele există într-o infinitate de forme şi idei. Totul e să respecte câteva reguli: ingredientele de bază şi proporţia corectă dintre ele. Adică făină, zahăr, ouă, praf de copt şi unt (sau ulei). În rest, gusturile nu se discută, iar libertatea e totală.
Porţii: 6 brioşe
Timp preparare: 30 minute
- 2 ouă
- 110 gr de unt moale
- 130 gr de zahăr
- 140 gr făină
- 2 linguri cacao
- 50 de gr ciocolată amăruie
- 1 plic de zahăr vanilat
- 2 lingurite de praf de copt
- 3 linguri de lapte
- puţină sare
- 1 lingură coajă rasă de portocale
Preparare:
1.Într-un bol se amestecă ingredientele uscate (făina, coaja de portocale, praful de copt, praful de cacao, sarea)
2.Se bat ouăle, cu zahărul (inclusiv cel vanilat), laptele şi untul până când zahărul se topeşte.
3.Se mixează cele două părţi (uscată şi umedă) timp de cinci minute la viteză mare.
4. Se toarnă brioşele în forme speciale (tavă, forme de hârtie etc) şi se aşează pe fiecare brioşă câte o tabletă de ciocolată. Bucăţica de ciocolată se va scufunda şi topi în brioşă.
5. Se introduc brioşele la cuptor (temperatură medie – 175 de grade) timp de 20-25 de minute până se rumenesc.
[tip]Dacă nu aveţi forme speciale de brioşe, improvizaţi: aşezaţi o ceaşcă mică de cafea pe o bucată de folie de aluminiu ale cărei margini le ridicaţi şi mulaţi pe ceaşcă. Turnaţi compoziţia de brioşă în aceste cupe artizanale. Gustul nu va fi cu nimic mai prejos.[/tip]